Vrelo ljepote - Antologija bosanskohercegovačke poezije za djecu

Autor izbora: Šimo Ešić
Izdavač: Bosanska riječ, Tuzla
Godina izdanja: decembar, 2020.
Jezik: B/H/S
Broj strana: 200
Tvrdi uvez, jednobojne i kolor ilustracije
Ilustrirala: Marsela Hajdinjak
ISBN 3-939407-49-6
Prodajna cijena 12,00 €
Popust

Dugo u bosanskohercegovačkoj poeziji za djecu nije bilo antologije, ozbiljnijeg izbora najboljeg šta je napisano za djecu, studioznijeg pregleda do kojih granica se razvila, dokle je dosegnula i kuda dalje stremi bosanskohercegovačka dječja pjesma. Ona posljednja „Nezavršena priča, objavljena je već pomalo daleke 1988. godine, u ona zlatna vremena kada je na našim prostorima sve bilo u kreativnom zanosu, razbuktavalo se, napredovalo, razvijalo se, pa je i poezija u to vrijeme bila nešto do čega se držalo, čemu se pridavao zaslužen značaj. (Dječje knjige su objavljivane u tri izuzetno odnjegovane biblioteke Lastavica, Mladi daniBambi, a uz njih su stasavale i nove edicije SvitacPlamena, te Krug radosti u Tuzli i Jablanu Banjaluci.) Dogodilo se to, dakle, dovoljno davno da bi se već osjećala potreba za novim uranjanjem u duboko vrelo čiste lirike na kome su se napajale generacije bosanskohercegovačkih mališana, u vrelo istinske životne radosti - vrelo ljepote kojom zrači svaka dobra dječja pjesma, od one koja nam se prva ispjevuši iznad kolijevke do one koja

nas uputi u tajnu prve ljubavi. Ta potreba je izražena tim prije što je ovo novo doba nasilno i neprirodno poremetilo sistem vrijednosti u cjelokupnom društvu, pa je i dječja pjesma u tom novom poretku vrijednosti izgubila svoje, ionako teško osvojeno mjesto, svoj značaj i svoj sjaj.

To je još jedan važan razlog da se sačini i objavi jedna ovakva knjiga. Da se u njoj okupe na jednom

mjestu najviši dometi u dječjoj poeziji bosanskohercegovačkih autora, da se, možda, na tom vrelu napoje i inspirišu nove generacije. Da se tom inspiracijom kod nas, možda, zanove određene moralne i estetske vrijednosti. Zato se, sastavljajući ovu knjigu, nisam rukovodio ničim drugim, osim načelom vrijednosti. Želio sam sačiniti knjigu poezije koja će se rado čitati, koja će sadržavati sve one vrednote koje pojedinačno krase poetiku svakog zastupljenog pjesnika, koja će svojom preglednošću biti dovoljno jasna informacija i studentima, i nastavnicima, i mladim čitaocima, a svojom komunikativnošću dovoljno inspirativan podsticaj talentovanim mladim ljudima da nastave ondje gdje je, za sada, stala ova generacija bosanskohercegovačkih pjesnika.

(Šimo Ešić, izvod iz pogovora)

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.