Svaštarica

Autorica: Mara Grbić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: april 2022.
Broj strana: 120
Format: 195 x 230
Jezik: Bosanski
Ilustracije u koloru
Ilustrirala: Milica Radojević
Povez: Tvrdi, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-483-72-2
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

MARA GRBIĆ - NOVO IME DJEČJE KNJIŽEVNOSTI

PJESME VEDRINE, LJEPOTE, LJUBAVI I BLAGE POUKE

 

Pjesnički prvijenac profesorice Mare Grbić Svaštarica, je zbirka pjesama namijenjenih dobu kratkih pantalona, suknjica i haljinica i dobu prvih koraka iz svijeta kratkih pantalona, haljinica i suknjica. Očito je to iz svake pjesme oba ciklusaSvaštarica Smaralice (pogađalice i pitalice). Takvom je čine svaka tema, svaki motiv, stil i jezik, način na koji se poistovjećuje sa svijetom djece, njihovim pogledom na život, njihovim načinom izražavanja osjećanja i razmišljanja na putu odrastanja i radoznalog otkrivanja sebe i svijeta oko sebe. 

 

Zato su njene pjesme „nastanjene“ uobičajenim „stvarima“ i bićima na koje smo navikli u poeziji za djecu: djecom, djevojčicama i dječacima, mamama, tatama i bakama u slikama iz porodičnog života te pčelama, leptirovima, pticama, ribama, zečevima, vjevericama, lisicama, vukovima, medvjedima, tigrom, lavom, slonom, mačkama, miševima, cvijećem i drvećem... 

 

Mara Grbić je radoznali posmatrač svijeta oko sebe, a pjesma je njen način da taj svijet učini bliskim, zanimljivim i dragim „junacima i junakinjama“, da ih pouči i uvjeri da je ljubav najvažnije i najljepše osjećanje kojim se ide kroz život, od djetinjstva do „odraslog doba“. Zato je za Maru Grbić ljubav izvor pjesme, njena ljepota i smisao, njen razlog da stihuje i rimuje, zato je svaka pjesma - ljubavna pjesma, a njena je zadaća da „ljubavlju grli svijet“ čineći ga boljim i ljepšim. O pjesmi pjesnikinja kaže:

 

A kad sa vrela krene da buja,

pa teče, teče, brza, krivuda,

pozdravi pčelu, nebo, slavuja

i ljubav svoju prosipa svuda...

 

Pjesme iz prvog ciklusa Svaštarica doista opravdavaju ime zbirke jer se „rame uz rame“ u njemu pojavljuju pjesme o pčelama, leptiru, bumbaru, bubamari... ali i proljeću i proljećnicama, Snješku Bijeliću i drugim zimskim idilama i radostima, o porodičnoj idili, o tajni dolaska djeteta na svijet (u čemu rode nemaju šta da traže, jasno je to i djeci čiju je pamet besmisleno soliti pričanjem o rodama koje donose na svijet djecu, kad je to „posao“ tate, mame i ljubavi) o ...

 

Ništa manje ne opravdavaju smisao i sadržaj drugog ciklusa pjesme okupljene  pod naslovom: Smaralice (pogađalice i pitalice) mada se može, s malim čuđenjem, upitati: Zašto smaralice.

 

Doista: Zašto smaralice? Možda zato što odrasli pitajući ih ono što „znaju i vrapci na grani“ djecu smaraju, a odrasli zapravo sami često znaju biti pravi smorovi, pa ih pjesnikinja opominje da djecu uzimaju ozbiljno jer ona to zaslužuju koliko (neki) odrasli često i ne slute u svojoj „strašnoj“ odraslosti (možda bi riječi strašnoj trebalo oduvati navodnike).

Igra pogađanja i pitalica kojima se pokreće mašta, otkriva znanje, maštovitost i domišljatost jedan je od najčešćih načina kako biti sa djetetom na istoj talasnoj dužini a stihovane domislice vrte se oko svijeta dječije radoznalosti koju golicaju draga i bliska bića svijeta  u kojem se kreću i koja svakodevno viđaju: pas, mačka, ptice, miš... ali i oko tajnovitih, opasnih bića svijeta kojeg poznaju iz školskog gradiva, filmova, knjiga i pričanja i kojih je pametno kloniti se, i u snu biti izvan dohvata njihovih zuba, otrova, snage i zastrašujuće veličine, kao što su: zmija, lav, slon, krokodil... jer nikad se ne zna šta im „misle zubi i snaga“...

 

U tim pjesmama pjesnikinja širi dječije znanje i proširuje prostor mašte, ali se istovremeno i igra, jer igrom najbrže i najjednostavnije odrasli plove na talasima koji zapljuskuju svijet djetinjstva i zadobivaju njegovo povjerenje i ljubav jednako potrebne i jednima i drugima.

Neko će reći: ništa novo, ali ništa zato jer je lijep način biti sa djecom „na istoj talasnoj dužini“, a jedino se tako može u sebi probuditi uspavano dijete, od čega nema ničeg ljepšeg u strašno uozbiljenom svijetu odraslih, u kojeg, na sreću, pjesnici ne spadaju, barem pjesnici za djecu, što pokazuje skoro svaka pjesma Svaštarice.

    

Zajedničko pjesmama iz oba ciklusa je nenametljiv način učenja djece da posmatraju svijet oko sebe, otkrivaju i saznaju ga u njegovoj ljepoti i smislenosti, u njegovoj vedrini i jednostavnosti. Pjesme Mare Grbić i jesu nastale iz njena promatranja svijeta, ranije kao radoznala djeteta, a sada kao radoznale pjesnikinje. Gotovo sve pjesme povezuje nota šaljivosti, koja je dobrodošla da se prigrli pjesmu. Ono što najprije pridobije dečiju dušu i što pjesma za djecu mora imati je nježnost, jednostavna dječija, ni malo naivna, mudrost i šaljivost. Bez te nježnosti, mudrosti i šaljivosti nema ni dječije pjesme, a pjesme Mare Grbić su ponajviše šaljive - dakle, Svaštarica jeste knjiga pjesmama za djecu i djeca će je sigurno svojom prepoznati.

 

Kao primjer te poetske šaljivosti neka posluže stihovi kojima pjesnikinja duhovito otkriva 

dolazak djeteta na svijet:

 

Pa ako poželiš seku ili brata

za sve se, ipak, pobrine tata.

Mama je tu SAMO da rodi,

ON vrši dostavu na kućna vrata.

 

Zejćir Hasić

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.