Stećcima kroz igru

Autorica: Amra Husić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: Decembar 2023.
Obim: 48 strana
Format: 200 x 230
Jezik Bosanski
Uvez: Tvrdi, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-30-038-8
Prodajna cijena 12,00 €
Popust

O STEĆCIMA KROZ IGRU

Kratak prikaz slikovnice, autorice Amre Hasić

 

Autorica se opredijelila za zanimljiv pristup, kojim bi najmlađima približila stećke, kao najznačajnije spomenike iz perioda Srednjovjekovne Bosne. Zanimljiv, u pogledu plastičnog, opipljivog prikaza nečega što je djeci nepoznanica, a vrlo često niti starije generacije nemaju puni uvid u značaj ovih nadgrobnih spomenika i nekropola, kojima obiluje naša zemlja.

Dokaz je to, njezine višestoljetne historije, njezinog postojanja, ali i načina života ljudi na ovim prostorima.

Stećci nam dočaravaju Bosančicu, kao pismo u svom njezinom sjaju, crteži jasno simbolizuju običaje i način života naših predaka.

Amra je uspjela kroz ove zadatke, ilustracije i kratke osvrte na pojedine nekropole, jasno predočiti najmlađima svu tu ljepotu, jednostavnost, kao i simboliku.

Ova slikovnica ima dva vrlo značajna momenta za najmlađe čitaoce ( ali i one koji nisu imali priliku susreti se sa ovom tematikom ), a to su:

1.     Poticaj najmlađima, da kroz zadatke i sopstvenu kreaciju, potaknu svoja razmišljanja, ali i želju za što više saznanja o periodu Srednjovjekovne Bosne. Ova tema je malo izučavana i smatram da je njen značaj, mnogo veći nego što su programi historije do sada sadržavali.

2.     Ovo je odlična nadopuna na udžbenik, i predstavlja vježbanku, kroz koju se vizuelno, kao i kroz tekst mogu izučavati stećci i nekropole širom Bosne i Hercegovine.

Odabir nekropola koje je pod zaštitu stavio UNESCO, također je značajna stvar jer je to dokazana kulturno-historijska vrijednost naše zemlje.

Imajući u vidu sve što u ovoj slikovnici stoji, i što će mališani svojim saznanjima i maštom nadopunjavati, mislim da ovaj uradak zaslužuje objavljivanje.

Iskreno preporučujem izdavaču štampanje ove poučne slikovnice.

 

 

                                                                                                                         Vahid Klopić

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.