Primarijus somatopedikus

Autorica: Edina Šarić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: Oktobar 2023.
Jezik: Bosanski
Obim: 96 strana
Likovna oprema: Omer Berber
Uvez: Tvrdi, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-30-034-0
Prodajna cijena 12,00 €
Popust

                Emina Šarić: PRIMARIJUS SOMATOPEDIKUS

                      ili pjesme koje su me iznenadile i obradovale

 

Poslije, tokom mnogogodišnjeg drugovanja sa pjesnicima i pjesništvom, mnogih i mnogih pročitanih zbirki pjesama za djecu, poznatih, manje poznatih, nepoznatih pjesnika i onih koji svojom prvom zbirkom pokušavaju proći kroz kapiju koja vodi u svijet poezije za djecu, evo pjesama koje su me iznenadile i, što je još važnije i ljepše, obradovale. Evo pjesama koje su u mnogočemu drukčije od svega što se piše i objavljuje za djecu. U gotovo svakoj pjesmi Edine Šarić prepoznaje se njena posebnost, ono nešto novo što donosi poeziji za djecu, u jeziku kojim piše, u pjesničkim slikama u tematici, u misaonosti i osjećajnosti, Edina Šarić se obraća modernoj, elektronskoj generaciji djece kojoj je čudo savremene tehnike promijenilo način života i pogled na svijet i koju je ona prihvatila kao takvu s razumijevanjem i blagonaklonošću. Edina Šarić voli tu modernu djecu i voli za nju pisati, a piše s puno vedrine, nježnosti, duhovitosti i s pomalo ironije i sjete zbog onog što je moderno vrijeme oduzelo savremenoj generaciji u odrastanju. Pjesme Edine Šarić vodit će djecu kroz vrijeme i kroz svjetska prostranstva, kroz različite kulture i načine života i kroz svijet mašte, dat će im zanimljiva znanja i učit će ih da je život divno čudo i da su oni, djeca, ono najljepše i najvrjednije u njemu, zapravo – učit će tome i odrasle koji to previše često zaboravljaju.

U pjesmama Edine Šarić uočljivo je da su joj pjesme, osim ljepote pustolovine pisanja za djecu, i sredstvo koje koristi u svom profesionalnom radu kao profesorica u oblasti društvenih nauka iz područja Somatopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli, pri čemu su joj pjesme način da kroz igru uči i bodri, ulijeva svijest o vrijednosti i ljepoti života u svim pojavnostima – lijep način terapije i stvaranja samopouzdanja u osjetljivom dobu odrastanja.        

Da se vratim na početak mog otkrivanja jednog novog poimanja pjesme za djecu i pojave pjesnikinje koja svojom prvom zbirkom stvara u izvjesnoj mjeri novi odnos prema pjesmi i pisanju za djecu, i na taj način završim ovaj tekst, koji je tek provirivanje u svijet pjesama Edine Šarić, tek pogled koji skreće pažnju na njene pjesme, ponavljam – evo pjesama koje su me iznenadile i obradovale, pjesama koje će, vjerujem, tako djelovati i na druge koji će naći vrijeme da ih pročitaju, a nas, djecu, osobito.

                                                                                  

                                                                                                 Zejćir Hasić     

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.