Priče dobre vile

Autorica: Lejla Kadić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Strana: 88
Tvrdi uvez, format skraćeni A4, kolor štampa
Ilustracije: Majda Dobrnjić
ISBN 978-9926-427-58-0
Jezik: Bosanski
Godina izdanja: 2019.
Prodajna cijena 12,00 €
Popust

Rekli su o knjizi

҉

Teško je izdvojiti neke pjesme kad se sve na svoj način nameću. Većina pjesama odlikuje se simpatičnom i vrckavom duhovitošću (Maca u štiklama, Zeko, Leptir i slon) neke odišu drvenom mudrošću (Volim ih jednako, Kako tišina priča) neke su toliko slikovite da ih vidimo uokvirene kao slike na zidu (Močvara, Maslačak, Šarena duga), a za neke ćemo reći da su čudesno maštovite (Ja i Pinokio, Šta se zbiva na dnu mora, Bal leptira

Isto tako, u ovim pjesmama ima ritmičnosti tako naglašene da pjesme poslije dva ili tri čitanja ulaze u uho (Vjeverica, Mala bubamara), ima i poziva na ekološku osviještenost, a o poučnosti da i ne govorimo. Međutim, iz svega bih izdvojio kao prava mala remek djela pjesme Šnalica žutaDva plava oka,koje zvuče kao da ih je napisao Mika Antić ili naš Šimo Ešić. 

Sve u svemu, ovom zbirkom svi smo na dobitku, a Lejla Kadić je potvrdila da ljepotu i snagu svog ljudskog, poetskog, a posebno majčinskog bića. Hvala ti, Lejla!

 

Gračanica, 25. 4. 2014.                                                                           Mehmed Nurikić, prof.

 

Zbirka poezije Priče Dobre Vilereprezentira pravi biser među savremenim stvaralaštvom za djecu, a odlikuje je jednostavnost, poetičnost i ritam koji ulazi u uho na prvo slušanje i vraća čitatelja u dane djetinjstva. Pjesme iz ove zbirke podijeljene su u pet grupa:  Pjesme o životinjama, Ljubavne pjesme, Pomozimo prirodi, Među namaIgrarije, a sve ih povezuje osjećaj za ritam i lakoću življenja. Oton Župančić je napisao da je veličina poezije za djecu u tome što je mogu razumjeti i djeca i odrasli i podjednako uživati u njoj. Zaista, pjesme koje su pred nama predstavljaju prozor u svijet koji zanosi svojom ljepotom i lepršavošću, a istovremeno progovara o univerzalim vrijednostima kao što su dobrota, ljubav, ljepota i iskrenost. 

Zbirka Priče Dobre Vileslikovito reprezentira male, personificirane događaje iz šumskog svijeta, slutnje i strepnje djece, ljubav oličenu u potrebi za drugim, govori o ponosu i sreći i želji za igrom koja ne prestaje.  Posebno su interesantne pjesme Maca u štiklamaJa i PinokioDva oka plava, koje korespondiraju sa dobro poznatim djelima iz dječije knjiženosti, bajkama PinokioMačak u čizmamai pjesmom Plavi čuperak, Mike Antića. Poučnost i mudrost koje odlikuju pjesme Lejle Kadić upakovane su u ritmično organizovane cjeline koje svojom melodičnošću zavode čitatelja na prvo čitanje i otkrivaju prekrsan svijet mašte. Stoga smatram da zbirka poezije za djecu i odrasle Priče Dobre Vilepredstavlja prekrasnu škrinju u koju će rado zaviriti sva djeca, a i odrasli, i poželjeti da je nikad ne zatvore i da često uživaju u ljepoti njenih stihova. 

Sarajevo, 20. 1. 2019.                                                                         mr. sc. Fatima Bećarević

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.