Priča i zlatno pero

Autorica: Azra Aličić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: 2022.
Obim: 56 strana
Format: 210 x 230
Jezik: Bosanski
Ilustracije: Da, u koloru
Ilustrirao: Mladen Anđelković
Uvez: Tvrdi, glos plastifikacija
ISBN 978-9926-483-67-8
Prodajna cijena 14,00 €
Popust

Azra Aličić-Đečević rođena je u Sarajevu 18. 8. 1965. godine. U rodnom gradu završila je gimnazijsko obrazovanje (saradnik prevodioca za engleski i francuski jezik). Agresija na BiH zaustavila ju je na trećoj godini studija, na grupi Engleski jezik i književnost, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gdje je, takođe,

studirala i arapski jezik. Cijelo vrijeme rata boravi u Sarajevu.

Potiče iz porodice intelektualaca gdje stiče izuzetnu kulturu čitanja. Svoje prve literarne radove objavljuje kao osnovnoškolarka i srednjoškolka, a u ratnom izdanju “Vesele sveske” objavljuje priču Čudesni svijet slova. Potom, svoje priče objavljuje u listu za mlade “Lastavica”.

 

Piše poeziju i prozu.

 

S pojavom Azre Aličić bosanskohercegovačka dječja književnost dobila je jednog novog vrsnog bajkopisca. Iako je Priča i zlatno pero njena prva knjiga, ona je naprečac osvojila naklonost i djece i književnih kritičara, pa je uvrštena u izbor obavezne lektire za 2. razred osnovne škole, a nalazi se i u izboru među 12 knjiga bošnjačke dječje literature na njemačkom jeziku. Knjigu je likovno veoma bogato i lijepo opremio, također veoma darovit autor, Mladen Anđelković.

 

Književnica živi u Sarajevu.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.