Mali princ mi u snu reče: Tvoja priča nek poteče

Autorica: Bisera Alikadić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: decembar 2020.
Jezik: bosanski
Broj strana: 96
Format: 200 x 230
Tvrdi povez, kolor ilustracije
Ilustrirao: Mladen Anđelković
ISBN 978-9958-12-361-0
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

Pišući svoju najpoznatiju knjigu priča za djecu „Kraljica iz dvorišta“, Bisera Alikadić oživljavala je svakodnevni život u jednom gradskom naselju, zapravo, nam se, na svoj poetičan, maštovit način »javljala« iz samog djetinjstva. I ova knjiga svojim pričama i svojim odsjajima kazuje nam da »djetinjstvo nije prošlo«. Ono je vječno, jer se stalno obnavlja i u sjećanjima i u novim djetinjstvima. Ono je ta »izmišljanka« u kojoj je autorica jedna velika »izmišljačica«, koja smišlja razne priče za sve one i male i velike, koji će drugovati s ovom knjigom u kojoj je sve moguće: i da more dođe u posjetu jednom dječaku u unutrašnjosti, i da obični tanjiri postanu leteći, i da na balkon dođu oblaci, pa kažeš sam sebi: »Kako bi bilo lijepo sjesti na meki oblak!«

 Ismet Bekrić

Knjiga je umnogome drugačija od svega što je do sada za najmlađe napisala Bisera Alikadić, i nakom mnogobrojnih knjiga, njena inspiracija je i dalje snažna, njene vizije su intenzivne, a izvornost, autentičnost nenadmašna. Bisera Alikadić svakom svojom novom knjigom ne govori o svijetu, nego ga iznova oblikuje. Takav je slučaj i sa knjigom priča koju držite u ruci.

Melida Travančić

Iz njene književnosti uvijek je progovarala duša koja je uvažavala prava drugih, prije svega žena i djece, otkrivajući pri tome jedan poseban senzibilitet i sposobnost da se svakodnevica unese u književni svijet bez komplikovanih tehnika i teških metafora. Umjetnički svijet Bisere Alikadić čist je i jednostavan, toliko svakodnevan da se u njemu svako može pronaći. Takav je slučaj i sa zbirkom kratkih priča Mali princ mi u snu reče, tvoja priča nek’ poteče,čiji naslov sadrži intertekstualne aluzije na avanture Egziperijevog Malog princa koji je, kao i dječaci i djevojčice iz priča Bisere Alikadić, istraživao svijet i otkrivao njegove ljepote. 

mr. sc. Fatima Bećarević Softić

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.