Carstvo dječijih snova

Autorica: Lejla Kadić
Izdavač: "Lijepa riječ", Tuzla
Godina izdanja: Septembar 2021.
Broj strana: 104
Jezik: Bosanski
Uvez: Tvrdi, mat plastifikacija
Ilustracije u koloru
Ilustrirala: Majda Dobrnjić
ISBN 978-9926-483-31-9
Prodajna cijena 14,00 €
Popust

Pjesme ove zbirke obuhvataju sve ono što se podrazumijeva kada pomislimo na prirodu kao izvor iskonske ljepote i energije. Pisane strukturno neujednačeno, sa dominantnim katrenom koji autorici ostavlja mogućnost slaganja zanimljivih rima, privlačnih za dječije uši, ove pjesme nose mudriju poruku od pukog čitanja djeci zabave radi. One nas uče ljepoti različitosti, uče nas da osluškujemo kako priroda diše, uče nas bogatstvu koje se nalazi svuda oko nas, a koje u svakodnevnom životu rijetko primjećujemo. 

 

Novom pjesničkom zbirkom „Carstvo dječijih snova“ autorica Lejla Kadić uspjela je u svome vjerovatno osnovnom naumu: da nas zadivi toplinom i jednostavnošću, da nas nauči nevinoj radoznalosti, požrtvovanosti i, prije svega, ljubavi koja isijava iz svake njene stranice, kako riječju, tako i ilustracijom.  

Jasmin Sarajlić, prof.

 

U vrijeme kad se moderna porodica koncentriše usko oko roditelja i djece, spisateljica Kadić gradi svijet u kome se ukazuje na važnost uloge djedova i nana, teta čuvalica, braće i sestara i drugih aktera koji su važni kako za sociološko uključenje djeteta u zajednicu tako i za razvijanje osjećaja poštovanja i privrženosti svim generacijama. Djevojčice i dječaci, glavni akteri ovih pjesama uživaju u ljubavi porodice i uveseljavaju ih raznim pitanjima i pitalicama tipa „Ko će mi reći?“ otkrivajući modele po kojima se uspostavljaju odnosi u porodici i društvu, usvajajući na taj način dobro poznate patrijarhalne modele odgoja. 

 

mr. Fatima Bećarević Softić

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.