Bulke pored pruge otvoren8

Bulke pored pruge

Autor: Zoran M. Jovanović
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: 2020.
Jezik: Bosanski
Broj strana: 128
ISBN 978-9926-427-79-5
Uvez: Tvrdi, jednobojne ilustracije
Prodajna cijena 10,00 €
Popust

Roman za djecu «Bulke pored pruge» djelo je koje je Zoranu M. Jovanoviću obezbijedilo mjesto u školskoj lektiri i učinilo da ga po tome pamte mnoge generacije. 

Jovanovićeva proza odlikuje se neposrednošću ličnog svjedočenja o događajima koje obično smatramo beznačajnim i svakodnevnim, koje se uključuju u tok našeg iskustva kao anonimna hronika djetinjstva, svima znana i često ponavljana. Ali, iz prividno jednostavnog toka zbivanja, Jovanović izvlači one elemente koji u sebi nose uzbudljivo svjedočanstvo o dječijim afektivnim reakcijama, o potresima u dječijoj duši, čiji se uzroci i karakter ne određuju mjerilima velikih i presudnih promjena, ali čiji odjek prati sva naša kasnija iskustva i odlike. Stoga i Jovanovićev pripovjedački postupak nosi obilježje poetskog realizma u kojem je svjedočenje prožeto neposrednošću tona i uvjerljivošću prikaza likova i situacija.

Zato proze Zorana M. Jovanovića, koliko god nosile formalno obilježje realističkog prikazivanja, u svom krajnjem izvodu zrače snagom pjesničke evokacije i imaginarnog preobražaja likova i događaja. Ta pjesnička jezgra kod Jovanovića je bila ona osnovna pokretačka snaga koja se podjednako ispoljavala i u prozi i u stihovima. Stoga su «Bulke pored pruge» isto toliko uvjerljive u svojim opisima i karakterizaciji likova koliko i u oživljavanju onih afektivnih sadržaja kojima su ispunjene naše uspomene na djetinjstvo.

Nikola Kovač

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.