Boje drugarstva

Autor: Goran Marković
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: Mart, 2022.
Broj strana: 120
Jezik: Srpski
Povez: Tvrdi, mat plastifikacija
Štampa: Kolor
Ilustracije: Igor Krstić
ISBN 978-9926-483-64-7
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

Imajući u vidu da je Goran Marković više od dve decenije aktivno prisutan u svetu književnosti za decu kao uspešan izdavač, a poslednjih godina i kao autor problemskih i vaspitno-edukativnih slikovnica, uopšte ne čudi njegov autorski iskorak u kompleksniju formu kao što je roman. Rekli smo da je za primarno čitalačko zadovoljstvo najbitnije da deca u radnji i likovima prepoznaju ono što su oni sami ili što je njima blisko, a roman “Boje drugarstva” upravo to i nudi. Dinamična radnja sa neizvesnim smenjivanjem događaja koji vode otkrivanju neočekivane tajne pokrećčitalačku znatiželju i samim tim motiviše na čitanje. S druge strane, imamo likove koji su osmišljeni po uzoru na današnje tinejdžere sa tipičnim govorom, problemima, ponašanjem i međuljudskim odnosima. Sve to dovodi do prepoznavanja, poistovećivanja i poverenja koje se stiče u svet književnog dela. Zbog toga sa puno optimizma tvrdimo da ovaj roman može zainteresovati i one tinejdžere nesklone čitalačkoj aktivnosti.

 

Školski rečeno, tema romana “Boje drugarstva” je diskriminacija i sa njom usko povezano vršnjačko nasilje. Ako je jedan od zadataka književnosti, a posebno književnosti za decu i mlade, detektovanje problema stvarnosti i preventivno ukazivanje na njih, onda je ovaj roman u potpunosti ispunio taj zadatak.

 

Ostaje nada da će ovaj roman, pored nesumnjivog čitalačkog zadovoljstva koje može pružiti svojim čitaocima, pronaći put i do onih koji se bave decom, svojom i tuđom, kako bismo na različitim nivoima radili na jačanju tolerancije, oslobađanju od strahova, ostvarivanju svoje autentičnosti, razumevanju i poštovanju drugih i drugačijih, jer lepota sveta jeste u mnoštvu njegovih boja i nijansi, a ne u emotivnom i intelektualnom daltonizmu koji rađaju nepoštovanje i sukobe.

 

Aleksandra Bojović

 

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.