Biserna školjka

Autorica: Sonja Škobić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: 2020.
Jezik: hrvatski
Broj strana: 40
Tvrdi uvez, color štampa, glos plastifikacija
Ilustracije: Lara Dorin
ISBN 978-9926-427-94-8
Prodajna cijena 13,00 €
Popust

SVIJET MORA, ŠARENILA I ŽIVOTA U PRIČI SONJE ŠKOBIĆ

 

Pred Sonju Škobić postavljen je težak zadatak da od poznatog (mora, njegovih dubina i života koji se u njemu odvija) oblikuje jedan novi svijet, učini ga živim, privlačnim i od njega izgradi priču koju će „ispričati“ djeci svih uzrasta. Ta priča treba biti zabavna, zanimljiva, i ona cijelo vrijeme treba da drži pažnju najmlađih čitatelja. S druge strane, ta priča treba biti poučna, ona djecu treba naučiti društvenim, moralnim i etičkim vrijednostima. Autorica Sonja Škobić uspjela je odgovoriti ovom svojevrsnom izazovu i u potpunosti ispunila zadatak koji se pred njom našao. Iz knjige Biserna školjkaisijavaju iskre znanja i mudrosti, a knjiga najjednostavnije kazano, donosi zadovoljstvo u čitanju.  

U kojoj mjeri je književnicima za djecu svijet mora neiscrpna tema pokazuje nam i autorica iz čije književne radionice stiže nova i umnogome drugačija i zanimljiva knjiga za najmlađe naslovljena Biserna školjka. Na taj način autorica vodi djecu svih uzrasta, od onih najmlađih kojima se pričaju čitaju, preko prvačića do iskusnih čitatelja, iz svijeta svakodnevice (koji nije uvijek, ali je najčešće siv) u svijet čarobnog, svijet imaginacije, svijet priče obojen šarenilom, a nenametljive poruke koje knjiga nosi u sebi jesu i najjednostavnije – da se iznova i iznova širi ljubav i dobrota čak iako nam istim nije uzvraćeno. 

Ova knjiga je uzbudljiva priča o školjci Bellissimi i njenom životu na dnu mora. Bellissima nije ime slučajno odabrano za glavnu junakinju, nego se i njime žele istaknuti i simbolički pokazati/prikazati i neke druge vrijednosti. Značenje ove talijanske riječi dobro nam je poznato: lijepa, najljepša. Kako se priča bude razvijala i proširivala sa školjke i na druga morska, ali i ljudska bića bit će nam jasno da autorica ne misli samo na vanjsku ljepotu školjke nadjenuvši joj ovo ime, nego mnogo šire i dublje, ona ljepotu školjke posmatra kroz njene postupke, kroz njenu unutrašnjost, i to je ona skrivena ljepota na koju danas rijetko nailazimo. Priča o školjci, njenom životu, porodici i prijateljima uspjelo je naratološki napisana, školjka je ta koja nam priču i pripovijeda, te se u svom životu susreće sa mnogim zgodama, odnosno nezgodama, gradi prijateljstva, nastoji što bolje organizirati život u svijetu u kojem neprestano vrebaju opasnosti. U tom smislu njeno ime je simbol za ljepotu, kako vanjsku, jer biserna školjka je sama po sebi fascinantna, tako i u onom mnogo važnijem unutrašnjem smislu koji se izražava kroz njene osobine: blagost u govoru, smirenost, spremnost na žrtvu zarad drugih, prijateljstvo, majčinska ljubav - to je emocija, to je ljepota o kojoj govori Sonja Škobić i koju nastoji ocrtati kroz niz situacija u kojima se glavna junakinja nalazi.

Priča je ispisana zanimljivo i pristupačno, te se čitatelji kreću izmaštanim svijetom u središtu mora u kojem školjke govore, i na taj način Sonja Škobić oblikuje i čini pristupačnim jedan drugačiji, daleki svijet mora i života u njemu. Radnja se odvija na relaciji imaginarnog i stvarnog. More i morski svijet „oživljavaju“, dok je svijet u kojem se kreću dječaci, dolaze na plažu i nanose štetu, svijet koji je u ovom slučaju stvaran, on doista kao takav postoji. Ulazak dječaka u more zapravo je njihov ulazak u svijet mašte, metaforički kazano, naravno, jer u takvom svijetu moguće je da dječak školjki spasi život, da s njom razgovara i da postanu prijatelji.  

U ovoj priči nije prikazan samo život školjke nego i život djece koja stasavaju i koja bi trebala biti odgovorna za ono što čine u svom životnom okruženju. Također, prikazani su i postupci razigranih mališana koji spoznaju svijet oko sebe, njihovi postupci idu od onih bezbrižnih do nekih koji imaju ozbiljne negativne posljedice (npr. uzimanje i otvaranje školjki što znači njihovo uništenje). 

Knjiga-priča Biserna školjkaima originalnu ideju, a to je prikazati život mora u koji „uranjaju“ djeca i njihove igre koje ponekad, nažalost, i nisu bezbrižne, te za druge mogu biti kobne. Takav je slučaj sa školjkama, onima „bićima“ koja žive u jednom drugačijem svijetu, svijetu ispod površine. Dječaci žele upoznati zanimljiv svijet koji ih okružuju i u želji da ga dožive, osjete, prihvate nerijetko postaju manje dobri i stvari pomalo izmiču kontroli. Ali  i djeca se razlikuju, tako jedan dječak svojom dobrotom i dosjetljivošću štiti školjke, a zatim i druge upozorava da nije dobro ono što čine ili su činili. Na samom kraju priče dječaci koji su na početku bili manje dobri uočavaju svoje pogreške. Tako nam knjiga donosi još jednu poruku, a to je da treba uvijek težiti pozitivnom i boljem, nadrasti samog sebe, shvatiti i prihvatiti svoje pogreške i ispraviti ih, jer da se bude bolji nikada ne može biti kasno. Dječaci, kako odrastaju, postaju bolji i plemenitiji. Dok je, s druge strane, školjka primjer borbe za vlastiti opstanak i primjer kako se trebaju podnijeti sve nedaće koje nas zadese tokom života. 

Biserna školjkaje knjiga koja postavlja pitanja o ponašanju, obziru, prijateljstvu, ocrtvavajući jedan poznati svijet morskih dubina na sasvim nov način. Tako se oblikuje svijet koji izranja i iz mora i iz mašte i postojati, čini nam se, i kad se knjiga završi. Knjiga je stilski jako dobro napisana i uređenana, a neki njeni dijelovi, imamo utisak, funkcioniraju i kao pjesma. Ova priča educira i potiče na razmišljanje, usmjerava na kreativan rad, upućuje da budemo bolji, da širimo pozitivnu energiju i prihvatamo razlike, te nam ukazuje na opasnosti na koje svakodnevno nailazimo. Sonja Škobić ispričala nam je priču o prirodi, opisala je skrivene morske dubine i donijela pred nas čaroban svijet mora, ukazala na značaj prijateljstva i pokazala kako se u ljudima stvara i opstaje dobrota. 

Melida Travančić

Sonja ŠKOBIĆ: BISERNA ŠKOLJKA

(recenzija slikovnice)

 

Biserna školjka autorice teksta Sonje Škobić i ilustratorke Lare Dorin je slikovnica koja je u dječijoj literaturi koliko potrebna toliko lijepa, zanimljiva, edukativna i zabavna na način prilagođen dječijem poimanju svijeta, tonom i jezikom kazivanja, maštovitošću i emotivnošću pripovijedanja, u pravoj mjeri prilagođena uzrastu kojem je namijenjena. Ima sve što treba imati slikovnica kao umjetničko djelo, u kojem se riječ i slika nadopunjuju i prožimajući se čine smisaonu i vizualnu cjelinu.

Zamisao tekstualnog dijela slikovnice je neobična i višeslojna. Biserna školjka se javlja u ulozi pripovjedača koji se na neposredan način, u prvom licu, vrlo sugestivno, obraća djeci pričajući im svoju životnu priča, podjednako stvarnu, naučno  zasnovanu, ali i bajkovitu i na taj način postaje ujedno i glavni lik u prvom dijelu slikovnice, a u u drugom, po ulozi u priči, paralelan lik dječaku Leonu.

Prvi dio slikovnice djeci, kroz pričanje biserne školjke, daje saznanja o svijetu bisernih školjki: šta su školjke uopće, a biserna školjka napose, u moru kao svom prirodnom staništu, kako biserna školjka izgleda, kako opstaje, kako se stvara biser, koje opasnosti vrebaju biserne školjke, kako se od njih brane, šta čini njenu ljepotu i vrijednost za prirodu, a šta za ljude. U priču je na nenametljiv način utkana misao o neophodnosti razvijanja ekološke svijesti o očuvanju ljepoti i vrijednosti mora, morske flore i faune. U drugom dijelu priče na tu temu pojavljuje se dječak leon kao zaljubljenik u more i ljepotu njegova svijeta, suprotstavljajući se dječacima koji love biserne školjke, on postaje spasilac biserne školjke i na taj način primjer i djeci i odraslima kako se s ljubavlju treba odnositi prema svijetu prirode i kako biti s njime u harmoniji i međusobno se štititi. Kao primjer harmonije u zajedničkom nastojanju, tu je priča o drugim školjkama, raku, ribama, pa i valu koji svesrdno pomažu bisernoj školjci da odoli opasnostima koje joj prijete od ljudi bez razvijene svijesti o potrebi očuvanja prirode u njenoj izvornosti i bez dovljno osjećanja za njenu ljepotu. U očima i svijesti autorice Sonje Škobić, biserna školjka je biće koje ima sposobnost razmišljanja i osjećanja i govora, potrebu da voli i bude voljeno, i stoga je, dječijoj mašti i odnosu prema svijetu to je sasvim razumljivo i normalno, ima i potrebu da se zahvali na pomoći: biserna školjka nagrađuje Leona biserom koji je samo za njega sa zahvalnošću i ljubavlju odgojila.   

U drugom dijelu slikovnice  je realistično – bajkovita radnja u kojoj je na jednostavan i zanimljiv način opisan lov grupe dječaka na školjke i Leonovo spašavanje biserne školjke. U radnju je utkan i Leonov san o bisernoj školjci. Zbog bolesti Leon ne može posjetiti bisernu školjku i uzeti biser koji mu je školjka obećala pokloniti. Tu je i uobičajeni odnos nevjerovanja odraslih prema svijetu djece u obliku majčina uvjerenja da je priča o bisernoj školjci, koju joj je Leon ispričao, samo san izazvan temeraturom usljed bolesti. Kao i svaka bajkovita priča i ova priča biserne školjke završava se sretno, Leonovim ozdravljenjem, posjetom bisernoj školjci i prelijepog bisera kao nagrade za dječakovu plemenitost i brigu o moru i njegovim stanovnicima.   

Priča koju pripovijeda biserna školjka vizuelno je oplemenjena elementima stripa, što je još jedan dodatni element približavanja naučne zbilje i ekološkog nazora na svijet dječijem načinu poimanja, jer je strip blizak djeci u njihovu osjećajnom, misaonom i doživljajnom odrastanju.

Priča biserne školjke je, također, i priča o prijateljstvu, a prijateljstvo je, uz igru, najpotrebnije u dječijem odrastanju.  

Ilustrativni dio slikovnice je jednako lijep i bajkovit, a crtež je stilizovan tako da je u dosluhu s dječijim viđenjem slikanja svarnosti. Kao i iz priče biserne školjke, iz ilustracija zrači vedrina. Tople i vedre boje, u kojima naročito očarava plavet mora, djelovat će blagotvorno i na oči i na dušu djece.

SlikovnicaBiserna školjka  ima sve što slikovnicu čini neizbježnim korakom u emotivnom vezivanju za knjigu i cjeloživotnu potrebu za čitanjem i zbog čega je začuđujući marginalan odnos prema slikovnici u bosanskohercegovačkoj književnosti za djecu. 

                                                                                                                                         

 Zejćir Hasić          

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.