Aria, lijepa vila radosti

Autorica: Edhija Mahić
Izdavač: Lijepa riječ Tuzla
Godina izdanja: 2022.
Broj strana: 96
Format: 200 x 230
Povez: Tvrdi (sa spužvom)
Kolor štampa
Ilistrovao: Igor Čepkenović
ISBN 978-9926-483-80-7
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

ARIA, LIJEPA VILA RADOSTI, ILI O RADOSTI PRIČANJA I PISANJA BAJKI

 

Bajke koje piše Edhija Mahić imaju najljepši mogući izvor: nadahnute su njenom ljubavlju prema unukama, što pokazuje i to što su njihova imena u naslovima njenih knjiga. 

 

Prva knjiga bajki Princeza Una i kobajagi zmaj napisana je iz ljubavi prema prvoj unuci Uni, a druga Aria, lijepa vila radosti iz ljubavi prema drugoj unuci koja ima lijepo i neobično ime Aria, kao stvoreno za ime lika iz bajke. I prvoj i drugoj unuci Edhija s puno ljubavi priča bajke uspavljujući ih, ili, jednostavno, čineći i sebi i njima ljepšim vrijeme koje s njima provodi. Na taj ih način zabavlja, uvodi ih u svijet svoje mašte, plete niti njihove mašte, ali ih uči i maternjem jeziku jer žive i odrastaju daleko od Bosne, zavičaja i svijeta svojih roditelja i svoje nene, Edhije, žive u Norveškoj. 

 

Beskrajna je mašta koju pokreće ljubav, to pokazuje i nova zbirka bajki Edhije Mahić – Aria,lijepa vila radosti. A ljubav prema svom zavičaju, kojeg je ponijela u duši u daleku Norvešku i koji u njoj živi i grije je u norveškim zimama, Edhija Mahić izražava i time što je radnju nekih bajki smjestila u Bosnu. Takve su bajke Šareni voz,  Sunčica i jednorog,Zmaj iznad SarajevaTužni labud i vesela labudica.

 

Bajke Edhije Mahić čitaocima otkrivaju i približavaju i neobični svijet Norveške, zemlje dugih zima, irvasa i polarne svjetlosti. Ima li išta normalnije nego pisati i bajke o zemlji u kojoj je pronađen drugi zavičaj? A Edhija Mahić je dovoljno i radoznala i zahvalna pa je sasvim normalna i lijepa stvar to što je svoju autorsku maštu i kreativnost iskušala i pokazala pričanjem i pisanjem bajki o svijetu Norveške. Takve su bajke Vila Aria sa krunom od polarne svjetlostiIrvas sa svjetlećim nosem, Polarna svjetlost duginih boja, Magični prsten...

 

Svoju maštovitost i ljubav prema bajkama Edhija Mahić pokazuje bajkama zasnovanim na nekom pozatom motivu kojeg je nadogradila, udahnula mu nove sadržajne detalje, novu atmosferu i osobine likova i na taj način stvorila novi svijet bajke, kao u bajkama o žabi sa krunom i starici koja je nadmudrila opasne zvijeri.

 

Svijet Bajki Edhije Mahić upotpunjuju bajke o egzotičnim, bajkovitim krajevima  Indije i Šri Lanke, takve su bajke u kojima pripovijeda o djevojčici koja je voljela slonove  i prijateljstvu majmunčića i krokodila.

 

Način pisanja bajki Edhije Mahić je koliko jednostavan, toliko i sadržajem zanimljiv i razumljiv djeci, a bajke sadrže često u ispričanom događaju nenametljivu pouku, što doprinosi smislu bajke.

 

Ima puno razloga da bajke Edhije Mahić budu dio svijeta djece i mladih u odrastanju.

 

                                                                                                             Zejćir Hasić

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.