Šumska bajka

Autor: Rizo Džafić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: 2021.
Jezik: Bosanski
Broj strana: 108
Povez: Tvrdi, mat plastifikacija, ilustracije u koloru
Ilustratorica: Milica Radojević
ISBN 978-9926-483-27-2
Prodajna cijena 10,00 €
Popust

 

Nakon višegodišnje pauze u stvaralačkom smislu, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca za djecu, Rizo Džafić, vraća se na književnu scenu noseći sa sobom tradicionalni duh (koji se može prepoznati još kod rijetkih), ali i unoseći inovacije, jednu posebnu umjetničku dimenziju itekako potrebnu i kod nas dugo očekivanu.

Zapitate li se nekad kako pjesma može biti bajka? Može kada pisac ima sav potrebni materijal: čarobno pero, princa i princeze, i uz to pomagače šumske životinje, poput dva mala miša, i još manje kornjačice. Tako se i u ove korice smjestila prava bajka: stvarne i usputne zgode i nezgode dječaka Amina i djevojčica Suri i Sari, a svu čaroliju obojenu ljubavlju udahnjuje im mag pisane riječi, njihov vjerni saputnik kroz avanture, pjesnik mnogih djetinjstava, Rizo Džafić.

Šumska bajka Rize Džafića je jedna od najboljih njegovih knjiga. Ova zbirka pjesama, koja prikazuje bajkoviti svijet djece, pjeva o četiri pjesnički uobličene cjeline od kojih svaka pokazuje, na jedan veoma umjetnički uspio način, svijet djeteta. To je prvenstveno svijet Amina i Suri, ali i čitave galerije pitomih životinjskih likova u okviru ciklusa, objedinjenih zaokruženom cjelinom Šumska bajka. Cjelokupna zbirka posvećena je Suri i Aminu, a onda se poslije posvete dešava magična preobrazba. O njima se ujedno i pjeva, oni postaju stanovnici pjesme, da li kao lirski subjekti ili kao sastavni dio teme. Time Džafić, poigravajući se pomalo sa stvaralačikm pozicijama koji ekvilibriraju između teorije i prakse, a ujedno uvodeći i autobiografske elemente, pokazuje kako svijet svakog djeteta može postati pjesma, i kako se, zaista može prilagoditi tom svijetu, a da ništa ne izgubi od svoje umjetničke dimenzije, što smatramo izuzetno važnim. Sve je to Džafić komponirao, strukturalno mijenjajući teme bliske djeci i djetinjstvu (odrastanje, igra, škola, svijet prirode, bliski članovi obitelji...) u jezički pažljivo izgrađenim pjesmama, koje najednom postaju bliske čitateljima, bilo velikim ili malim. Pri svemu tome, Džafić zadržava u poeziji poziciju nevinosti dječijeg svijeta i doživljava ga istraživačkim očima djeteta, ali ujedno gradi mogući svijet djetinjstva u kojem zanesenost i bajkovitost imaju primarnu funkciju. U toj čistoti gradi se pjesnički iskaz koji odista odiše veoma uspješnim pjesničkim ostvarenjima koje Džafića svrstavaju u sami vrh bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije za djecu. 

 

                                                                                                                                                 Prof. dr Muris Bajramović

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.