Šimometar

Autor: Šimo Ešić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Strana: 912 - šest knjiga
Kolor štampa, bogato ilustrirano
Pevez: broširani, upakovano u kutiju dužine 1 metar
ISBN 978-9926-427-46-7
Jezik: Bosanski/njemački/engleski
Godina izdanja: 2019.
Prodajna cijena 20,00 €
Popust

Nakon tri kola edicije "Knjigometar", u kojima su predstavljeni izbori bosanskohercegovačkih i svjetskih autora za djecu, u povodu 50 godina umjetničkog rada i nominacije pjesnika Šime Ešića za nagradu "Astrid Lindgren Memorial Award", objavljujemo i prvi autorski "Knjigometar" pod nazivom "Šimometar". U "kutiji punoj iznenađenja", osim šest knjiga u kojima je probrano ono najbolje što je u pola vijeka umjetničkog rada Ešić napisao, ponovo su i društvena i nagradna igra i drugi darovi kojima je cilj da djecu zainteresiraju i podstaknu na čitanje. Knjige su likovno opremili veliki evropski majstori dječije ilustracije Tošo Borković, Radostina Neykova, Kristina Krhin, Hasan Fazlić, Zdravko Mićanović, Mirna Stubs.

 

Pjesniku ljubavi i vedrine

Šimi Ešiću

   Pedeset  godina je prošlo  od dana, kada je razigrani rudarev Sin, podigao zdravicu na kraju djetinjstva i  krenuo u veliki svijet. Bio je to početak njegove briljantne  književne putanje, jedne nevjerovatne misije u kojoj je oplemenio sve čega se njegovo pero dotaklo.  Na tom putu srodio se s djecom,  pticama, cvijećem i suncem. Svako od njih  darovao  mu je djelić sebe. Sunce mu pokloni toplinu, djeca  vedrinu, ptice  krila, a cvijeće opojni miris. Ozaren  suncem i vedrinom letio je  na krilima mašte šireći opojni miris ljubavi. Stigao je daleko,  ali svoj kućerak nikada nije zaboravio. Život u njemu opjevao je najtananijim stihovima. Bio je i ostao pjesnik vedrine, zaljubljenik u život i ljepotu. Slikar koji umjesto platna duše bira. Pjesnik koji slavi ljubav, dobrotu i radost, ali istovremeno  šalje snažne poruke i diže svoj glas protiv mržnje, oružja i rata. Neumorno  uči ljude  kako da ne zgaze ni mrava i kako da sačuvaju zavičaj od zaborava. Divi se licima u kolicima i svemu što leti, pticama i svicima.                                                                          Nakon svake pročitane pjesme, činiš sunce je sve bliže duši. Polako   se vraća snaga   i srce počinje za „zrncem sreće“ da traga. 

  Po mnogo čemu je  poseban. Njegov dar pisanja prati i talenat  pričanja. Posjeduje neku moćnu energiju kojom hipnotiše djecu. Njegovo potpisivanje knjiga jedinstveno je u svijetu. Koliko znalački, maštovito, karasnopisno ispisuje posvete i uz to razgovara s  kupcima u kojima želi  probuditi čitatelje i još više zaljubljenike u knjigu.                                                                                           Pjesnik je koji liči na svoje pjesme. Onaj  kome se vjeruje, koji  se  voli i slijedi,  pjesnik koji će uvijek biti naš dječak sijedi.

                                                                                 Zehra Arifović-Islamović

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.