Šaroplet

Autorica: Razija Buharalija
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: Maj, 2024.
Broj strana: 112
Jezik: Bosanski
Ilustracije: Dejla Husaković
ISBN 978-9926-30-050-0
Prodajna cijena 12,00 €
Popust

 

Razija Buharalija je jedan od onih pisaca koji su morali, kad – tad, uzeti olovku i početi pisati o djeci i za djecu. Ona je svoj radni vijek  provela kao učiteljica, a svaka je učiteljica po svom pozivu pomalo i pjesnik. U književnosti se javila 2012. godine slikovnicom Zračak i Medačak. Zatim je, 2020. godine uslijedila zbirka priča Kad su oblaci širili jedra. Dakle, pred sobom imamo zrelog pisca, pa su tim i naša očekivanja znatno veća.

 

Ova nova Razijina zbirka pjesama koju je naslovila Šaroplet, ta očekivanja i potpuno opravdava. A, evo i zašto:

 

Zbirka je strukturalno podijeljena u četiri ciklusa: Kada radost zatreperiNajljepše je ovdje, cvijeteVole se vole, đaci i škole i Krila zore. Svaki od ovih ciklusa donosi raznolike motive – one tradicionalne, u kojima dominiraju pjesme o djetinjstvu, prirodi, igri, radosti postojanja i slično, ali i one rodoljubive i one sasvim moderne kojih je prepuna dječija stvarnost i mašta.

Sve ove pjesme pune su lijepo odabranih pjesničkih ukrasa i spretno ugrađenih stilskih figura, na prvom mjestu personifikacija. Dim razmišlja kuda će da krene, klupe ispod lipe došaptavaju nam đačke tajne, u parku nastupa pjevač slavuj, cvijet pruža leptiru svoj dlan, jesen šarene kofere vuče, itd.

 

Zbirku poezije za decu Šaroplet čine pesme napisane u različitim trenucima pesničke inspiracije. Sakupljene na jednom mestu, i vrlo vešto uklopljene u jednu pesničku knjigu, ove pesme su poziv najlađima da čitaju poeziju, a potvrda da je pesnikinja Razija Buharalija zaslužila svoje mesto u savremenoj književnosti za decu.

 

Neobične pjesničke slike, veoma dobar odabir riječi ukomponovani su sa lepršavim rimama što daje osjećaj dotjeranosti forme, iako se drži uobičajenih tema zastupljenih u literaturi za djecu. Da zaključim, zbirka pjesama Šaroplet, Razije Buharalije, zrela je i dobro napisana zbirka, koja poučava kako odrastati i živjeti u dosluhu sa savremenim svijetom. 

 

 

(Izvod iz recenzija Muhidina Šarića i Ane Stjelje)

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.