Muhidin Šarić rođen je 15. 03. 1944. godine u Prijedoru. Školovao se u Prijedoru, a studirao u Banjaluci i Novom Sadu. Radio je kao nastavnok maternjeg jezika u Osnovnoj školi u Kozarcu, i na poslovima animatora kulture u gradu Prijedoru. Piše poeziju, prozu i drame. Životni put ga je vodio kroz gradove: Ključ, gdje je pohađao i završio osnovnu školu, Prijedor,

gdje je završio srednju školu i radio u oblasti kulture, Kozarac, gdje je radio kao nastavnik maternjeg jezika, i Grac u Austriji, gdje je boravio deset godina kao izgnanik. Svaki ovaj grad ostavio je traga u njegovoj literaturi, a on ih naziva svojim rodnim gradovima.

U književnosti se javio zbirkom pjesama za djecu „Spava li dan u mraku“ 1976. godine. Za njom su uslijedile: „Na krilima neba“, „Kada plava ptica sanja“, „Kolo kozaračko“, (1984. i drugo izdanje 1989 ), „Mavi kus“ ( Izbor poezije za djecu na turskom jeziku), „Cvrkutanka“, ( 1988. drugo izdanje 2000. treće izdanje 2005 ), „Zaljubljena baka“          ( 1989. drugo izdanje 1994.), „Pođi kući“ , „Iz majkine sehare“ , „Ponekad na času“ , „Cvrkutanke iz sehare“, ( Izbor poezije za djecu ), i „Zrnca sunca“

U svom opusu za djecu Muhidin Šarić je, Pored poezije Muhidin Šarić je objavio i roman za djecu „Benko“. To je poetska priča o prijateljstvu, pomirenju i dobroti, o plemenitom snu da se ovaj naš nesavršeni svijet promijeni nabolje.

Za odrasle je objavio slijedeće zbirke poezije: „Tespih“, „Schwarze Hofe“, ( njemački jezik ) , „Heimat/los“, ( njemački jezik ), „Testament“, te knjigu proze „Keraterm“ o istoimenom logoru u Prijedoru, koja je prevedena na njemački jezik, i koja je doživjela četiri izdanja. To je priča o samoodbrani bića kojemu na samom dnu života zapravo i ne preostaje ništa drugo nego ljubav i vjera.

Šarić piše i drame od kojih se izdvajaju: „Recept za ludilo“, „Rabulizam“, za odrasle, te: „Vuk Dobrica“, „Blago u kovčegu, „Djeda mraz Dječije republike“, „Podvala“, „Razgovor sa Brankom“, „Prijatelji iz velike šume“, „Crvenkapica u zemlji Djeda Mraza“, za djecu, i druge.

Za svoj rad Šarić je dobio više nagrada od koji se posebno ističu: Nagrada „Kurirček“ Maribor za zbirku poezije „Kolo kozaračko“ 1984. Nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini. 2011. Književna nagrada „Nasiha Kapidžić – Hadžić“ za poetski opus 2013. godine.

Prevođen je na mnoge svjetske jezike, a zastupljen je u brojnim antologijama i u Austriji i u Bosni i Hercegovini. Pjesme mu se nalaze u čitankama, a uvršten je i u lektiru sa knjigom poezije „Cvrkutanka“ Član je Udruženja pisaca grada Graca, austrijskog PEN kluba, Društva pisaca BiH. Živi i radi u Kozarcu.

 

OBJAVLJENA IZDANJA KOD NAS :