Ultrazvučna dijagnostika dojke

Autorica: Dr Slavica Mirić
Izdavač: Bosanska riječ, Tuzla
Broj strana: 338
Tvrdi povez, mat plastifikacija, kolor štampa
Godina izdanja: 2013.
Jezik: Bosanski/hrvatski/srpski
Prodajna cijena 50,00 €
Popust

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA DOJKE

           „Ultrazvučna dijagnostika dojke“ popunjava prazninu u domaćoj literaturi o važnom i specijalnom problemu ne samo dijagnostike dojke, već i rane dijagnostike i terapije raka dojke. Ova knjiga predstavlja sveobuhvatni priručnik u ultrazvučnoj dijagnostici dojke. Prilog je edukaciji specijalizanata i specijalista svih specijalnosti koji se bave dijagnostikom dojke, kao i liječnika opće prakse i obiteljskih liječnika. 

            U ranoj dijagnostici raka dojke u okviru nacionalnih programa i aktivnosti raznih udruženja uz medijsko praćenje, nabavljaju se UZ aparati. Međutim, nedostaje briga o dodatnoj edukaciji liječnika koji će se baviti zahtjevnom dijagnostikom bolesti dojki.  

            Knjiga je nastala na poticaj polaznika tečaja UZ dijagnostike dojke, što se održava jednom godišnje u Domu zdravlja u Tuzli od 2007. god. Obogaćena je praktičnim radom i iskustvom u edukaciji liječnika različitih specijalnosti i različitih godina života. Napisana je jednostavnim stilom, sa standardiziranom i preciznom terminologijom.

U knjizi su iznijeta osobna zapažanja i istraživanja normalne ultrazvučne anatomije dojke (segmenti dojke, odnos veličine desne i lijeve dojke, i tipovi građe dojke), što će možda objasniti neke varijacije onima koji vide više i nesputano misle.  

„Ultrazvučna dijagnostika dojke” nagrađena je Diplomom za knjigu iz nauke od Udruženja izdavača i knjižara BIH, 2013. godinu.

Knjiga je podijeljena na 6 poglavlja:

1. Klinički pregled dojke

2. UZ metoda pregleda dojke

3. UZ anatomija dojke, fiziološke i individualne varijacije

4. UZ patološke promjene dojke

5. Druge radiološke metode pretrage dojke

6. Slikovni prilog od 175 slika u vidu atlasa

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.