Vrijeme množine

Autor: Nenad Pejić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: 2023.
Obim: 480 strana
Jezik: Bosanski
Uvez: Tvrdi, mat plastifikacija
Likovna oprema: Aleksandra Nina Knežević
ISBN 978-9926-30-014-2
Prodajna cijena 16,00 €
Popust

 

Za autora romana, Nenada Pejića, kažu da je novinar koji je imao dvije uspješne karijere. Prva je bila na TV Sarajevo gdje je postao Glavnik odgovorni urednik, kao prvi (za sada i jedini) izabran tajnim glasanjem zaposlenih pa tek onda potvrđen od strane parlamenta BiH. Širom je otvorio vrata privatnoj produkciji i osnovao treći televizijski kanal. Poznat je bio po svojim komentarimaa zvali su ga i "čovjek koji je gasio svjetla" kada je od gledalaca zatražio da ugase svjetla ako se slažu sa njegovom kritikom vlasti. Druga karijera je bila na Radiju Slobodna Evropa gdje je osnovao Redakciju na južnoslavenskim jezicima, bio pomoćnik direktora, te Potpredsjednik i Glavni i odgovornik urednik te kompanije, odgovoran sa rad redakcija na 26 jezika. Jedno je vrijeme, oko 18 mjeseci, vršio dužnost i Predsjednika Radija Slobodna Evropa. Također, za sada, prvi čelnik ove radio stanice koji nije rođeni Amerikanac.

 

Napisao je tri knjige: Isključi TV i otvori oči, Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba,  Izbori: Velika šansa i još veća zamka - Priručnik za  novinare. Autor je nekoliko scenarija od kojih je jedan, drama Krivda, dobio i međunarodnu nagradu.

 

Anglo-American University u Pragu ga je ugostio kao profesora za predmete “Medijska etika” i “Međunarodni mediji”.

 

Vrijeme množine je njegov prvi roman. Kao i druge tri knjige i ovaj roman je na neki način vezan za manipulaciju medija. “Mori me odgovornost novinara za sve ono što se dogodilo sa Jugoslavijom. Neoprostivo je šta su novinari tada radili i na koliko nizak nivo se moja profesija novinarstva spustila gotovo bez otpora. Nažalost, tu i dalje čami”, rekao je jednom.

  

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.