Vječnik

Autor: Nedžad Ibrišimović
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: Oktobar, 2021.
Broj strana: 304
Jezik: Bosanski
Povez: Tvrdi, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-483-50-0
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

Remek-djelo jednog od najvažnijih suvremenih bosanskohercegovačkih pisaca.

“Vječnik” je, uvjetno rečeno, roman lika. Pisar Neferti (čas Imhotep, čas Huan Sančos Eskobar, čas Abdullah Misri el-Bosnawi...), naime, pokušava otkriti tajnu svoje dugovječnosti i pritom susreće mitološke i povijesne likove besmrtnih ili dugovječnih ljudi. “Vječnik” je, međutim, također uvjetno rečeno, i metafizički roman. Metafizički po svojoj vertikalnoj impostaciji, ali i ideologiji: u njemu je Bog s pravom gore, a ljudi, također s pravom, »dolje«. U njemu se naveliko razgovara o duši i njezinim mnogolikim manifestacijama, o grijehu, smrti i životu. Njime promiču likovi Utnapištima, Ahasvera, Ukletog Holandeza, Pindole... Koji svoju besmrtnost nose kao prokletstvo i kaznu. Jedino Neferti alias Abdul-lah Misri el-Bosnawi i El-Hidr, iako smrtni, sa svojom su dugovječ-nošću »pomireni u Bogu«, suglasni podnijeti Božji plan i određenje. Uvjetno rečeno, “Vječnik” je i povijesni roman i roman s tezom.

Sasvim je, međutim, neprijeporno da je njegov pripovjedač poput postmo-dernog Orfeja koji se enciklopedistički sjeća svega – početaka i »krajeva« svijeta i vremena, kulturne historije, ali i doba međuprožimanja različitih religija, mitologija i duhovnosti. Ibrišimović je erudicijom, stilskim majstorstvom, bezmalo starinskim sluhom za rečenicu, imaginacijom i vještinom da nas oblikotvornom vjerodostojnošću i nesvakidašnjom sugestivnošću prošeta kulturnom poviješću svijeta od pamtivijeka do naših dana – velik, moćan i nezaboravan pisac. Pisac koji podiže standarde ne samo unutar svoje »matične« književnosti.

 

Ovo je jubilarno, deseto izdanje ovog romana. Objavljivanjem romana “Vječnik” i “Ugursuz” izdavačka kuća “Lijepa riječ”, Tuzla obilježava desetu godinu od smrti Nedžada Ibrišimovića.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.