Tišine korajske

Autor: Adnan Sijarić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: April, 2024.
Broj strana: 88
Jezik: Bosanski
Uvez: Tvrdi, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-30-047-0
Prodajna cijena 12,00 €
Popust

 

„Tišine korajske“ je suptilno eksplicirana proza, u čijoj osnovi leži sjećanje na 1992. godinu i agresiju nad bošnjačkim stanovništvom u naselju Koraj i okolici.

 

Adnan Sijarić integracijom dokumentiranih svjedočanstava te meditativnih poetizama i prozaizama, upućuje, tumači, pothranjuje i osvještava minula događanja, neposredno uranjajući u vrijeme zajedničke korajske boli i nadanja. Sam naslov asocira na sakralni nijemi prostor, fenomen obesmišljenoga svijeta, samotnu čaršijsku prazninu, sivilo izlomljene stvarnosti, sudbinu izgubljenih iluzija, muk pustoši, uzaludnost traženja sreće, inventar mrtvih i što bi se na kraju svelo na nemogućnost odupiranja destrukciji... To je tišina koja „cvili mahalom“, a „nigdje ljudi nema, ni glasova!“

 

Sijarić nas vodi u svijet tišine koja vrišti, u čijem obilju se oglašavaju fazani, laju lisice i gore vatre. Tamo gdje se crv gosti krupnim plodovima jabuke, a šljive su crvene zato jer su zelene i zato jer treba biti strpljiv i vrijedan da bi bile plave, jer tek onda hrskaju pod zubima.

Sijarić umije da sluša i da u rečenicu upakuje istinu koju niko ne bi čuo ni na ovakav način zapisao da njega nije. Jer ta korajska tišina ne bi imala ovako bogat izraz koji je čini univerzalnom i svačijom da nije Adnana Sijarića da to odšuti i zapiše u plava predvečerja, ruku punih hljeba i vode.

 

Sijarićevo pisanje karakterišu raskošni opisi, produhovljena pjesnička rečenica, izvrsni dijalozi i priča koja nikad nije tu samo zbog pričanja, nego ima duboke razloge i smislene tokove.

 

Tekst priče miriše na Koraj, na krug života i nesreće, na potrebu da se ispriča. Pisac plete i veze tešku priču, a likovi nadolaze i upotpunjavaju vez. Ovakvu priču nikako ne bi mogao napisati neko ko nije duboko vezan za kraj i ljude, njihove sreće i nesreće, onaj koji osjeća kad preko nečijeg lica prijeđe sjena i kad vjetar promijeni smjer, onaj koji ih poznaje kad šute i kad govore, onaj čije pero svijetli u mraku, onaj koji zna da je riba starija od čovjeka milion godina.

 

                                                                        (Izvod iz recenzija Medihe Džambegović i Meše Đedovića)

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.