Priviđenje

Autorica: Đana Handžo Feriz
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja:
April 2023.
Obim: 230 strana
Jezik: Bosanski
Uvez: Broširani, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-30-019-7
Prodajna cijena 14,00 €
Popust

Roman Priviđenje autorice Đane Handžo Feriz kompozicijski je realiziran u dvadeset i tri priče koje se uzajamno prepliću i čine neraskidivu cjelinu. Autorica kroz priče ocrtava kako radnju tako i karakter likova, suosjeća s njima, objašnjava njihove unutrašnje želje, nagone, njihove postupke, te na prihvatljiv i jasan način želi, u čemu i uspijeva, približiti čitaocu nesreću, prazninu življenja i ljudski udes. 

Zanimljivo je da prva knjiga autorice Đane Handžo Feriz naslovljena Priviđenje donosi tako mnogo tema i otvara neke od najznačajnijih problema današnjice s kojim se svakodnevno susrećemo, problemi koji se najčešće prešućuju, a to je nasilje (i psihičko i fizičko) nad ženama. To je izuzetno važna tema i kojoj se mora pristupiti oprezno, što autorica i čini. Međutim, potrebno je naglasiti da u fokusu radnje romana nije samo taj problem, nego i odlazak mladih iz BiH, želja da se asimilira u novo okruženje, ali i nastojanje da ne izgubi ja i moj identitet u tom procesu asimilacije. Roman se bavi pitanjem današnje egzistencije kako u našoj zemlji tako i van njenih granica, također, govori o ambicijama mladih ljudi, a radnja je umnogome isprepletena i sjećanjima na djetinjstvo i Mostar, grad u kojem je rođena glavna protagonistica Dalija (grad iz kojeg se otišlo „u svijet“), referiranjem na Mostar i sjećanjem na porodicu, grad, ambijent u kojem se odraslo svjedoči o želji da se očuvaju veze sa korijenima i u roman ugradi identitet zemlje BiH. Prekretnica u životu glavne protagonistice jeste preseljenje iz Mostara u Sarajevo, zatim iz Sarajeva u Frankfurt što na neki način unosi svježinu u njen sumorni svijet svakodnevice. Dalija, čiji život pratimo ovim romanom, je usamljena djevojka koja odlazi na doktorske studije u Njemačku, i tako se zatiče u jednom nepoznatom, stranom i svijetu i gradu, okružena neznancima, sa željom da se adaptira i prilagodi novoj životnoj sredini. Međutim, ona (odmah s početka) u potpunosti nesvjesna ulazi u vrtlog, začarani krug stupajući u kontakt s ljudima upitne (kriminalne) prošlosti i etičke i moralne odgovornosti.  

Roman govori o Dalijinoj konstantnoj potrazi za prijateljima, pa ispostavit će se i ljubavlju i ona će na tom putu potrage uraditi nezamislive stvari. Ova mlada žena nosi cijelu radnju romana i uvjerava nas u nelogičnosti koje često radi (npr. uključivanje u kriminalne radnje da bi se došlo do novaca neophodnih za majčino liječenje karcinoma dojke) čime se u romanu otvara pitanje da li cilj doista opravdava sredstvo? U fokusu romana je mlada, obrazovana žena Dalija koja odlučuje savladati sve svoje strahove od/pred životom i savladati nasilnika i manipulatora Alena u koga se prvobitno zaljubila (ili je barem vjerovala da jeste). 

 

Priviđenje je dirljiva i autentična priča ne samo o Daliji nego o mnogim drugim ženama koje su se našle u istoj ili sličnoj situaciji, ovo je roman o svakodnevici mladih, roman o ženi, nasilju, o kriminalu, o opraštanju i pomirenju čovjeka prije svega sa sobom onda i sa svijetom oko sebe. 

 

                                                                   dr. Melida Travančić (izvod iz recenzije)

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.