Plamen Andaluzije

Autor: Selmir Pajazetović
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: April, 2024.
Broj strana: 280
Jezik: Bosanski
Uvez: Tvrdi, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-30-049-4
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

 

Selmir Pajazetović ima posebno mjesto u bosanskohercegovačkom svijetu savremenog romana, a stekao ga je prvo  time što je romanom Tragom Meride del Mar, oživio pustolovni roman, i drugo, što je s romanima Avelin i ostrvo sjenki i Tajna djevojačke kule, u kojima se pojavljuju likovi mladog profesora i istraživača Majra, doktorice Džil i ostalih likova iz takozvanog Čopora tragača za čuvenim i tajanstvenim blagom, u savremenu bosanskohercegovačku književnost uveo serijal, kojeg je za sada  jedini predstavnik.

 

Plamen Andaluzije četvrti je nastavak serijala, a sudeći po svemu iz prethodnih romana, i po onome što nam donosi u ovom četvrtom nastavku, izvjesno je da čitaoci mogu očekivati nastavak serijala. Neizvjestan je konačan broj romana u serijalu jer to autor nije ni odredio ni nagovijestio.

Posebnost Selmira Pajazetovića kao stvaraoca pustolovnih romana je i to što je pustolovnom romanu dao novu dimenziju time što se njegovi pustolovi - tragači za blagom koriste u traganju snagom svoga duha i znanja koje su stekli univerzitetskim obrazovanjem, po vokaciji su, dakle intelektualci, i savremenim blagodetima koje pruža, čudesno razvijeni, svijet elektronske tehnike kojim oni u vladaju u tolikoj mjeri da ga koriste savršeno uspješno. Može se reći da je  član njihovog Čopora na kojeg se mogu osloniti kada se nađu u bezizlaznoj situaciji u traganju za blagom i pred zadnjim činom otkrivanja vjekovnih tajni skrivenog ili u nekoj kataklizmi iščezlog blaga.

 

Ovaj put riječ je o potrazi za blagom koje su nacisti opljačkali u Drugom svjetskom ratu i sakrili negdje na području Latinske Amerike.

 

Radnja romana Plamen Andaluzije smještena je u živopisne predjele Makču Pičua i najveće svjetske - prašume –područja rijeke Amazon, ali se dijelom odvija i u Španiji, Turskoj i Italiji. Početak romana je uzbudljiv, opisuje se, kao da je filmska pustolovina kakvu poznajemo iz svjetski čuvenih pustolovnih filmova, u čijoj žiži je lov i obaranje aviona u kojem su doktorica Džil i professor, koji su uspjeli da se dramatično spase, ali su se našli na udaru kriminalaca-tragača za nacističkim blagom. Tom avanturom počinje nova avantura-potraga Čopora za nacističkim blagom i tajanstvenim blagom zvanom Plamen Andaluzije.  

 

                                                                                                             (Izvod iz recenzije Zejćira Hasića)

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.