Nakaza

Autor: Neđad Topalović
Izdavači: Bosanska riječ, Tuzla i Udruženje "Intelekt" Kiseljak
Godina izdanja: 2021.
Broj strana: 186
Jezik: Bosanski
Povez: Tvrdi, mat plastifikacija
ISBN (Bosanska riječ): 978-9958-12-370-2
ISBN (Intelekt): 978-9926-8107-2-6
Prodajna cijena 12,00 €
Popust

Neđad Topalović je mlad autor (rođen 1986. godine u Visokom), živi u Kiseljaku i radi kao profesor u srednjim školama. Iza njega su već dva romana, knjiga pripovjedaka i jedna objavljena monodrama. Svi njegovi naslovi imali su veoma topao prijem čitalaca, pa nije iznenađenje da je roman “Nakaza”, za kratko vrijeme doživio i drugo izdanje.

 

Roman se bavi životom Kerima, bošnjačkog mladića, koji živi negdje u srednjoj Bosni i koga u njegovom mjestu, ni kriva, ni dužna, nazivaju nakazom zato što sujeverno misle da on svojim dolaskom – i postojanjem – izaziva nesreću. To je dobrim dijelom tragički lik, budući da on nije ni najmanje kriv za užasnu smrt svojih roditelja, koji su stradali slučajno, u požaru. Od tada živi kao samotnjak, neshvaćen od drugih, i nemoćan da se pomiri sa svijetom nepravde, zelenaštva, licemjerja i bezosjećajnosti koji su zahvatili savremeno bošnjačko društvo neposredno nakon rata. Ovaj roman je književnoumjetnička osuda takvog društva i usamljeni krik protiv njega, uzaludan vapaj upomoć.

 

Iz recenzije dr Džemaludina Latića

 

U Topalovićevom tekstu „vrije život“ u svoj svojoj punini. Naime, manirom vrsnog, iskusnog pripovjedača, Topalović je umio da ispreplete sudbine cijele galerije zanimljivih likova i da, poput vješte tkalje ćilima, precizno vodi niti, izatka i pred čitaoca iznese jasnu sliku, često zamršenih, društvenih odnosa i devijantnih društvenih pojava poslijeratne Bosne.

 

Iz recenzije Šime Ešića

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.