Avelin i ostrvo sjenki

Autor: Selmir Pajazetović
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: decembar 2020.
Jezik: bosanski
Broj strana: 256
Tvrdi uvez, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-483-06-7
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

Autor romana Tragom Meride del Mar, nagrađen 2019. godine na Sajmu knjiga u Sarajevu za najbolji debitantski roman, ovaj put nam nudi nastavak tog izuzetno uzbudljivog djela u romanu Avelin i Ostrvo sjenki. Selmir Pajzetović nije, ovim djelom potvrđuje, zalutao u nemirne talase pisane riječi ‒ po kojima pluta dosta nevještih plivača ‒ već je pisanje shvatio kao važno i odgovorno opredjeljenje u svojoj namjeri da stvara. 

Čitaoci nisu bili obmanuti debitantskim djelom jer su pred sobom imali izuzetnu priču o avanturama i istraživanju grupe uspješnih mladića i djevojaka, prijateljâ koji su se u djetinjstvu vezali u grupu „Čopor“, a ovaj novi roman, nastavak avanturističkih doživljaja u vodama Karipskog mora, slijedi kao logičan nastavak radoznalih i odvažnih pustolova koji ne odolijevaju tajnama potonulih brodova. Prijatelji: Elmo, Leon, Majro, Ejmi, Džil i Sendi prekidaju ljetni odmor da bi istražili dnevnik DeRee Bourge. Misterija legendi o njezinim sestrama Avelin i Tia Negri, koje su se kao i ona opredijelile za piratstvo kako bi spašavale roblje iz Afrike, navodi „Čopor“ da pokuša odgonetnuti istinitost svega što se dešavalo u tim vodama prije četiri stotine godina.

Romani ove vrste ne bi mogli bez prepreka, nedostajala bi uzbuđenja, ako bi izostali sukobi i pogibeljne situacije, što autor zna pa stoga vješto plete radnju kako bi zadržao čitaočevu pažnju; javljaju se, dakle, negativci u likovima Kloi, Krisa, Larsa i Rendi. Napuštena i neistražena ostrvca postaju poprište trke ko će prije do blaga i tajanstvenih kristala, nazvanih „suze zmaja“, čija neprocjenjiva vrijednost nije samo materijalna. Naravno, pozitivni i moralni na kraju pobjeđuju.

(Šefik Husagić, izvod iz recenzije)

 

 „Avelin i Ostrvo sjeniki“ je pitko, uzbudljivo štivo koje u isto vrijeme podsjeća na najveća ostvarenja svjetske književnosti. Srtranice ove knjige učinit će da ponovo poželite čitati 20 000 milja pod morem, romane Robinson Kruso ili Grof Monte Kristo... I ne, ovaj Pajazetovićev roman nije nikakav plagijat, naprotiv, on je rezultat ozbiljnog pristupa pisanju koji prerasta u magiju koja je u stanju da vam dočara potpuno nove svjetove, da probudi u vama želju za kretanjem, avanturom čak i borbom za opće dobro. Ovaj roman je odraz piščeve hrabrosti i vještine koja je proizašla iz znanja, iz odličnog poznavanja materije. U prvom čitanju (a dobre romane uvijek čitate više puta) vas nosi bujica uzbudljivih avantura, zamki i opasnosti u koje upada Majro i Čopor. Kada se već, nakon prvog čitanja uvjerite da će Čopor ipak biti dobro, upuštate se u novo čitanje koje je kod svakog aktivnog čitatelja izazvano nekom novom spoznajom ili emocijom.

(Amela Isanović, izvod iz recenzije)

 

Vjerujem da svaki dobar pisac onog trenutka kada mu se u glavi začne ideja buduće knjige, istovremeno formira i sliku svog budućeg čitaoca. Kao što čitalac pred književno djelo postavlja određena očekivanja oblikovana njegovom osobnošću, čitalačkim iskustvom, obrazovanjem, isto tako i pisac kao stvaralac tog djela ima određena očekivanja od svog čitaoca. Selmir Pajazetović, autor nagrađenog romana „Tragom Meride del Mar“ i novog „Avelin i Ostrvo sjenki“, pisac je koji u tom smislu pravi veliki iskorak u savremenom književnom stvaralaštvu Bosne i Hercegovine. Kakvog to čitaoca on očekuje? Već po naslovu može se zaključiti da su radoznalost i želja za istraživanjem i avanturom neke od osobina koje Pajazetović očekuje od svog čitaoca, a onda bismo dalje mogli nabrajati, jer „Avelin i Ostrvo sjenki“, baš kao i njegov prethodnik, „Tragom Meride del Mar“, romani su koji itekako očekuju „saradnju“ čitaoca i nude slojevito iščitavanje. 

(Maksida Hadžihasanović, izvod iz recenzije)

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.