Ajša

Autorica: Suada Beširević Berndhardt
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: Avgust, 2022.
Format: B5
Broj strana: 696
Povez: Tvrdi, voluminozni papir, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-483-79-1
Prodajna cijena 25,00 €
Popust

KOLOSALNO DJELO SUADE BERNDHART

(Suada Bernhardt: AJŠA – recenzija)

 

 

Rijetko ko je na tako posredan način oslikao Bosnu i njene ljude kao Bernhardt u romanu Ajša. Njeni najbolji posrednici su Ajša i njena nena Esma, ali i ostali, sporedni likovi, koji upotpunjuju bosanski kolorit bogatstvom svojih životnih navika i razmišljanja, tvoreći tako jednu sliku o vremenu kada sa leđa bosanskog čovjeka polako pada tradicionalni i pomalo primitivan način življenja. Jasno i tečno čitamo o prelazu iz starinskih običaja i mahalskog mišljenja u jedan novi, moderan svijet, u kojem se raskidaju okovi sa tradicijom i zastarjelom kulturom života, ali u isto vrijeme, Bernhardt nas ne zaboravlja suštinski podsjetiti na raskoš i ljepotu prijašnjeg života i naslijeđa bosanskog čovjeka. Obje ove struje žive i obitavaju uporedno. Na jednoj strani čitamo o Ajši i njenoj želji da se školuje i emancipuje i da živi u skladu sa modenim tokovima života, a na drugoj nas nena, iako nepismena i starinskog kova, podučava moralnim načelima, nerijetko kroz humoristične i zabavne epizode. 

 

Knjiga o Ajši je priča o ljubavi, pravoj i iskrenoj prvoj ljubavi koja se u srcu voljenih duša razvila beskrajno i koja nam treba služiti kao inspiracija da budemo bolji ljudi. 

Knjiga o Ajši je knjiga o odrastanju, o starenju, o snazi volje, o snažnim rodbinskim vezama tako bitnim u kriznim situacijama. Knjiga o Ajši je i knjiga o okrutnosti, lažima i spletkarenjima, tragedijama i preživljavanju.

 

Ovo kolosalno djelo u sebi nosi svu težinu i jednostavnost života u jednom ne tako davnom vremenu na prostoru kojeg zovemo Bosna. Bez pretjerane komplikacije, jednostavnim jezikom, pred nas je kao na pladnju servirana radost i tuga, hrabrost i briga, ljubav i mržnja; pa smo kao čitaoci uvijek na nečijoj strani, očekujući ishode i navijajući za pravdu, za dobro, za čovjeka.

 

Roman Ajša Suade Bernhardt nagrađen je nagradom Debitantski roman godine koju svake godine dodjeljuje IK „Bosanska riječ“ Tuzla.

 

Merima Džubur Grbić, prof.

 

 Poželjeli ste nježnu ljubavnu priču, čistu poput planinskog izvora, a snažnu kao nabujala rijeka? Poželjeli ste uzeti dobru knjigu u ruke i spustiti se u mekan naslonjač pored kamina, planirajući svoje vrijeme provesti u prijatnoj opuštenosti i omamljujućem sanjarenju? Poželjeli ste se prisjetiti vremena kad su poštenje i čast bili iznad imanja i niskih strasti, a obraz se čuvao više nego život? 

Ili ste se, možda, poželjeli saživjeti sa vrlim glavnim junacima, smijući se i plačući s njima, a sve prolazeći kroz njihove oscilirajuće životne prilike i stanja?

U svim tim slučajevima, toplo ću vam predložiti da uzmete roman „Ajša“, drage mi prijateljice i vrsne književnice Suade Berhardt. Roman, koji ćete prigrliti dušom i uživati u njemu, od prvog do zadnjega slova. Roman, napisan rukom senzibilnosti i duhom mudrosti. Roman, s kojim ćete se sprijateljiti i s njime se potpuno saživjeti.

Za autoricu imam samo riječi pohvale. Njena vrhunska dramaturgija, njen izražajan smisao za zaplete, njen nepogrešiv osjećaj za pravdu, humor, nenapadan joj stil prožet ustaljenim arhaizmima, nepretenciozan izražaj, primjeren svačijem ukusu… su me naprosto oduševili pa ne mogu, a da se ne upitam zašto Suada nije pisala scenarije za tv serije. Mislim da bi u tom poslu bila izuzetno uspješna i poznata u svijetu tv novela. 

Bilo kako bilo, roman "Ajša" preporučujem, od sveg srca, svim onima koji vjeruju u istinu, pravičnost, dobrotu, čestitost, humanost, obrazovanje,..

I, što je najvažnije, svim onima koji vjeruju u čuda ljubavi… 

Amela Alilović, pjesnikinja

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.