Šezdeset sedam dana magle

Autor: Vahid Klopić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Strana: 196
Tvrdi uvez
ISBN 978-9926-427-56-6
Jezik: Bosanski
Godina izdanja: 2019.
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

Vahid KLOPIĆ: ŠEZDESET SEDAM DANA MAGLE

(recenzija romana)

Novi roman Vahida Klopića Šezdeset sedam dana magle je višestruko zanimljivo djelo: to je roman u kojem se radnja događa na prostoru Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, vrijeme događanja je sadašnje, ali se autor retrospektivno bavi i događajima iz prošlosti koji imaju utjecaja na radnju koja se prati hronološkim slijedom zbivanja, likovi su iz američkog i bosanskog miljea, tematika romana je osvajanje Mjeseca kao naučni poduhvat i pohod na Mjesec kao legenda i ljudska uobrazilja. Kroz sve to se provlači dvostruka ljubavna priča, jedna američka i jedna bosanska, američka je sjećanje na prošlost, a bosanska je dio hronološkog toka radnje; likovi su uslovljeni tematikom, pa se u romanu  pojavljuju, osim likova koji su autorova imaginacija (američki novinar, urednik američkog naučno-fantastičnog časopisa i Mujo iz sevdalinke Mujo kuje konja po mjesecu  i još nekolikoepizodnih likovai) i likovi iz stvarnog života: astronaut Nil Armstrong, naučnik Milivoj Jugin, režiser naučno-fantastičnih filmova Stenli Kjubrik - kao likovi sa kojima se vodi izmišljeni intervju s ciljem da se rasvijetli misterija osvajanja Mjeseca. S obzirom na tematiku romana u njemu su, s osjećanjem za mjeru, data i politička gledišta u sferi hladnoratovskih odnosa na relaciji Vašington-Moskva. Inače, najveći dio radnje odvija se u Sarajevu, utonulom u mističnu maglu dugih šezdeset i sedam dana.  

Početnu rečenica o višestrukoj zanimljivosti romana Šezdeset sedam dana magle,Vahida Klopića opravdava, osim tematike, način na koji je roman napisan: stilski jasno zasnovan na funkcionalnom dodiru žurnalističkog i romanesknog kazivanja, sa potrebnom dozom humora, emotivnosti i nostalgije u razmišljanjima o životu, stvarnosti i legendi, dnevno-političkoj situaciji i mogućoj budućnosti. Opravdava je nepretencioznost s kojom autor romanom Šezdest sedam dana maglevodi pripovijednu nit i uspijeva napisati roman koji će zagolicati čitaočevu radoznalost i učiniti da mu vrijeme posvećeno romanu bude ugodno provedeno vrijeme nad stranicama moderno, u savremenom trendu, napisanog djela.

Najzanimljivije u romanu je dirljivo ispričana povijest Mujine ljubavi u kojoj se prožimaju ljubav opjevana u poznatoj sevdalinci i ljubav savremenika Muje koji živi u mašti, uvjeren da ga je njegov vileni konj u skoku odnio na Mjesec, i koji, kao svaki maštar, ne razlikuje svijet mašte i stvarnosti, priča povijest svoje velike i tragične ljubavi svakom ko je želi slušati. Već i zbog same priče u Mujinoj nesretnoj i čudnoj ljubavi vrijedi ovom romanu pokloniti pažnju, a kad se to učini, biva se uvučen u svijet romana i čita se, kako se to obično kaže, u jednom dahu.   

Najmanje važno u svemu što čini ovaj roman, a što će vjerovatno ponukati radoznalost čitalaca (a što se može, itekako, razumjeti) je to da li je i ovaj roman još jedno odgonetanje zagonetke zvane američki san o moći vladanja svijetom, odnosno da li je američko osvajanje Mjeseca samo jedna od američkih vješto izvedenih prevara, naučna sapunica koja ima dovoljno elemenata da se smatra zbiljom. 

Najvažnije je to što je Vahid Klopić romanom Šezdeset sedam dana magle ponudio čitaocima jedno veoma čitljivo štivo, i na umjetničkom nivou, koji opravdava preporuku da roman bude objavljen, štivo koje po svojoj tematskoj neobičnosti nema ni prethodnika, ni uzora u našoj književnosti.

                                                                                                                                                    Zejćir Hasić 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.