Teror uma

Autor: Šefik Husagić
Izdavač: Lijepa riječ
Godina izdanja: 2023.
Obim: 222 strane
Jezik: Bosanski
Uvez: Tvrdi, jednobojna štampa
ISBN 978-9926-30-018-0
Prodajna cijena 14,00 €
Popust

IZVODI IZ RECENZIJA

 

Pisac je kadar od svega i od ničega načiniti dobro priču, manje je važno ima li ona 5 ili 55 stranica.

Husagić je od onih pisaca iz sjene, koji su tu, pišu, objavljuju ali se ne vide dovoljno. Skroman je i povučen u vremenu opšte raskalašnosti, menadžerstva i nametanja. Samoreklama nije dio ovog pisca, zbog toga on samo ispisuje svoje knjige i priča dobre priče.

 

Sve tri priče imaju izraženu psihološku notu, unutrašnja preživljavanja likova i to je očito bila namjera autora. Priča teče i unutar teksta, kroz radnju i likove je rečeno sve što je pisac smatrao važnim.

Mnoštvo je tekstova u književnosti čija teme je ista ili vrlo bliska, svaku je autor donio na svoj način, ali je ta preklapanja nemoguće izbjeći.

 

Iz rata se uvijek može ispisati dobra priča, pa je to Husagić, sa knjigom Teror uma i uradio. Mogla se ta priča zvati i kletva ili nekako drugačije, a da sve ostane isto. Husagić je tri lijepe priče uobličio u knjigu. One nam govore o pohlepi, o politici, lažnom moralu, prevari, ljudskim slabostima, novcu koji vrti svijet, o tome da postoji neka sila iznad ljudske koja sve poravna i dotjera.

 

Mehmed Đedović

 

Novo djelo Šefika Husagića donosi nam tri pripovijetke, tri aktuelne, savremene priče - psihološke studije napisane stilski i jezički besprijekorno, zanimljive čitaocima koji preferiraju psihološku prozu, ali i čitaocima koji vole da se u pripovijeci slijedi hronologija zbivanja.

 

Zbirkom Teror uma Šefik Husagić je napisao pripovjednu trilogiju u kojoj je, koliko umijećem pripovijedanja, toliko i istančanim psihoanalitičkim postupkom istraživanja svijesti i podsvijesti ljudskog uma, uspio napisati djelo neporecive književne vrijednosti.

 

Zejćir Hasić

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.