Memento vivere

Autor: Omer Ć. Ibrahimagić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: 2021.
Jezik: Bosanski
Broj strana: 226
Tvrdi povez
ISBN 978-9926-483-20-3
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

"Memento vivere" nova je knjiga veoma zapaženog samosvojnog bosanskohercegovačkog pjesnika, liječnika po profesiji, koji nas svakom svojom knjigom uspijeva iznova ugodno iznenaditi. Ovaj put čini to svojim "Drugim pogledom na prvi val", nekom vrstom liječničkog lirsko-misaonog dnevnika pisanog u doba pandemije. Način na koji iz ugla liječnika - "borca s prvog fronta" opisuje zbilju koja je cijeli svijet uhvatila u čudu, i još uvijek nam se događa, preplićući nepoznato, preozbiljno i tragično sa lucidnim, lirskim i duhovitim, izdiže ovu prozu visoko među naša najbolja novija pripovjedačka ostvarenja.  

 

IZ RECENZIJE MEHMEDA ĐEDOVIĆA

 

Autor se naslikao ovim tekstovima; svoj karakter, porodicu, sklonosti, prijatelje, promišljanja... Sve je to servirao na dlanu, korak po korak, dan za danom. O mnogo čemu je progovorio, upjesmio, ispričao i u knjigu uobličio. Nema lažnih misija, ubačenih strana i ćoraka, friziranih podataka. Sve je čisto kao sunce i na izvolite, svejedno je sviđa li se to kome ili ne.

* * *

Neko ko tako dobro poznaje karaktere ljudi nema problema sa pisanjem priča i pisanjem uopšte. Zato je ovaj dnevnik pun, kao sanduk sa pčelama. Čini mi se da je Ibrahimagić pogodio vrijeme koje treba izdvojiti i upamtiti prelomni trenutak nakon koga se sve promijenilo, jer smo s maskom postali prirodni, a bez nje sumnjivi.

* * *

Pored čitavog niza vrlo odgovornih obaveza trebalo je samokontrole i discipline da se stigne i bilježiti, da se posjete mezarevi najbližih, očisti partizansko groblje... Sve to, i još više i puno dublje, autor je ovih tekstova. Od sitnih poslova do velikih djela i spasavanja života. Omer je tuzlanski i bez lažne skromnosti svjetski, a Tuzla i svijet su Omerovi – tako to ide, jer tako to jeste. 

* * *

Rijetko ćete pronaći nekoga ko tako lako voli svoj grad, njegove mahale i ljude, ko tako prirodno teče kroz njega. Autor je duhovit, pa će vas nasmijati i kad vam nije do smijeha, a umije i temu koja je sama po sebi moguća zamka ponavljanja i nabrajanja učiniti interesantnom. On i kritikuje i hvali. Ako već svijet treba da se smiče, neka mi je Omerova knjiga u ruci kada se to dogodi.

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.