Sabrana djela Skendera Kulenovića 1-10

Sabrana djela Skendera Kulenovića 1-10

Autor: Skender Kulenović,
Izdavač: Bosanska riječ, Tuzla,
Broj strana 3.650, Tvrdi povez, eko koža sa zlatotiskom,
Prodajna cijena 150,00 €
Popust

 

Sabrana djela velikana bh. književnosti Skendera Kulenovića, koje je nakon njegove smrti prije 27 godina objavila sarajevska “Svjetlost” u osam knjiga, ove godine je, na 100. godišnjicu njegovog rođenja, ponovo objavila “Bosanska riječ” iz Tuzle.  U ovo cjelovito izdanje Kulenovićevih sabranih djela, uvršteni su i rukopisi koji su otkriveni poslije piščeve smrti i prvi put se daju na uvid kulturnoj javnosti. Riječ je o esejima, pričama, zapisima, crticama, recenzijama, zapisima o jeziku, putopisima, dnevnicima i scenarijima za igrane filmove, koje će naša kulturna javnost prvi put imati ptuilike pročitati. Tekstovi su otkriveni i dešifrovani zahvaljujući velikoj upornposti piščeve supruge Vere Crvenčanin-Kulenović, koja je i priređivač „Sabranih djela“. “Pronašla sam neke Skenderove tekstove koji čak nisu ni dovršeni, a toliko su bili u zaboravu da sam osjetila debelu prašinu na prstima nakon što sam ih iščitavala. Rijetko ko bi ih uspio dešifrovati, ali ja sam ih uspjela pročitati jer vrlo dobro poznajem njegov rukopis. Ne znam zašto ranije nisam objavila Skenderove rukopise, ali znam da njegova djela nikada ne mogu propasti. Sad sam odlučila jer sam se, iskreno, bojala da bi zbog mojih godina nešto od neobjavljenih rukopisa moglo ostati zauvijek zaboravljeno”, otkriva nam u jednom novinskom intervjuu supruga slavnog pisca.

Sabrana djela Skemdera Kulenovića prvi put su predstavljena javnosti u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu, 1. septembra 2010. godine, uoči piščeve 100-godišnjice rođenja. Izvršni izdavač ovog projekta je Izdavačka kuća "Bosanska riječ" iz Tuzle, a suizdavači su Međunarodni centar za mir Sarajevo, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, "Rabic" Sarajevo i Sarajevo Publishing.

Prema riječima urednika ovog izdavačkog poduhvata, Šime Ešića, za dosad neobjavljenom građom, tragalo se više od dvije godine, te je za to vrijeme u piščevoj zaostavštini i u brojnim arhivima pronađeno nekoliko stotina stranica. Ovaj komplet je sa  osam knjiga, koje su ranije objavljene, narastao za još dvije knjige sa novim tekstovima, što cijelom projektu daje posebnu draž i čini ga prvorazrednim kulturnim događajem na našim prostorima. Tako je napravljen komplet u 10 knjiga, na 3.650 stranica onoga što je Skenderova čarobna ruka ostavila kao trag u vremenu. Komplet je, inače, urađen u kožnom povezu sa zlatotiskom, onakvom u kakve smo u neka sretnija, već zaboravljena vremena "pakovali" klasike, a to i pisac i povod objavljivanja njegovih djela, svakako zaslužuju. Izdavači su se potrudili da komplet, osim te luksuzne, ima i svoju skromniju i jeftiniju verziju u broširanom povezu. Po ljepoti dizajna koji potpisuje Aleksandra Nina Knežević, ni ova, skromnija verzija ništa ne zaostaje za verzijom tvrdog uveza.

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.