Žena i kalem

Žena i kalem

Autor: Safeta Obhođaš,
Stranica 200,
tvrdi povez
Prodajna cijena 10,00 €
Popust

Safeta Obhođaš je muslimanka i književnica iz Bosne i Hercegovine. Rođena je 1951. u gradiću Pale u blizini Sarajeva, odrasla je u Bosni i Hercegovini i završila studij na Univerzitetu u Sarajevu. Tu je počela i pisati radio-drame, priče i tekstove, u kojima je tematizirala žensku sudbinu i probleme sa kojima se susreću žene u društvu. Njena Bosna i Hercegovina je u posljednjih pedeset godina u neprestanom previranju, u kojoj od religijskih etničkih i kulturnih raznolikosti vremenom nastaje jedno fascinantno društvo, ali njihova neprestana borba istovremeno kulminira u uništavanju i ubijanju. Nakon što je autorica 1992. godine bila prisiljena napustiti zemlju i poći u izbjeglištvo, nastanila se u Njemačkoj, u gradu Wuppertalu, gdje objavljuje najviše na njemačkom, a samo ponekad na bosanskom jeziku. Njen pristup u ovoj knjizi ili uopće u literaturi je neposredno posmatranje izabranih karaktera, analiza njihovog života i njihovih postupaka i to sa puno simpatije. Njen karakteristični humor je saosjećajan i nije nikada okrutan.
Ova knjiga ostavlja dojam ljubavnih pisama iz različitih kultura, sa dubokoumnim pogledima iz jedne tradicije u onu drugu. Ona također fascinira svojim kontrastima i predstavlja posebno uspješnu inter-kulturnu saradnju.

IZ UVODNOG TEKSTA AUTORICE:

...Kako nisam imala čime popuniti ni jednu tanjušnu knjižicu mojih prethodnica ili pobunjenica protiv zapostavljanja i ignoriranja svega ženskog, odlučila sam se osloniti na svoju maštu, na svoje poznavanje naših porodičnih odnosa i na analitička opažanja koje sam sakupila kroz rad u drugoj kulturi i na drugom jeziku. Napunila sam svoj ženski kalem tom mješavinom i započela sa pisanjem, obuhvatajući period od srednjeg vijeka i posljednje bosanske kraljice do početka dvadesetog vijeka i prvih učiteljica Bošnjakinja...
...Pri tome nisam tražila nikakvu naučnu metodu niti sam se puno oslanjala na mišljenje onih koji su se tim temama bavili naučno. Cijenjenim čitaocima obećavam da u mojim zapisima neće naći ništa ni od ideoloških stereotipova kojima nas je kljukala komunistička ili nacionalna ideologija. Isto tako sam pokušala izbjeći sve zamke novokomponirane mitološke i vjerske demagogije. Ovo je moj lični kalem i moje lično suočavanje sa našom ženskom historijom kroz prizmu usmene literature. Nadam se da će ova moja avantura mnogim čitaocima otvoriti nove vidike, osloboditi ih dogmi i potaći ih na sveobuhvatnije razmišljanje o našoj prošlosti.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.