Lirski buket

Autor: Grupa autorica učesnice Prvog festivala "Žena sa knjigom" Mostar 2023.
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: Avgust, 2023.
Broj strana: 160
Jezik: Bosanski / hrvatski / srpski
Uvez: Tvrdi, mat plastifikacija
Likovna oprema: Sara Kljajić
ISBN 978-9926-30-029-6
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

Prvi međunarodni festival „Žena sa knjigom“ okupio je književnice raznovrsnih izričaja u Mostaru od 22. do 27. avgusta / kolovoza 2023. godine. U zborniku čitatelji imaju priliku upoznati se sa savremenim stvaralaštvom spisateljica koje žive i rade u Evropi, Americi, Australiji. Radovi pred vama objavljeni su u knjigama autorca ili pak u književnim časopisima.

 

Neki dijelovi romana ili stihovi dio su knjiga u nastajanju i o njima ćete u budućnosti još čuti i čitati ih. Kratke biografije autorica zastupljenih u zborniku svakako nude više odgovora s tim u vezi. Buket radova pisanih za djecu, fantastične priče, ratne priče, poezija koja je govor o traumi, ljubavi, životu, smislu, sudbini, uvezan je u korice ovog zbornika raznovrsnih žanrova i stilova u kojima se smjenjuju glasovi žena i prostori iz kojih dolaze.

 

Na ovim stranicama smjenjuju se godine u kojima su riječi sazrijevale i godine u kojima su izrasli plodovi umovanja srcima. I sve što je u ovom zborniku je u znaku raznolikosti jednako kako je i mjesto susreta književnica u Mostaru, gradu na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine, gradu jedinstvene kulturne raznolikosti koja se živi stoljećima. Izraz mostariti možemo tumačiti kao susretati se, sresti se sa Drugim bez kojeg ne bi bilo ni vlastitog prepoznavanja. Tek kada je viđen očima Drugog, čovjek se i sam prepozna i spozna svoje postojanje i smisao istog. Kroz susrete s književnim stvaralaštvom jednako čovjek sebe upoznaje i zalazi u prostore koje možda nije ni slutio da u njemu postoje; tako i raste u sebi.

 

U tome je i vrijednost ovog susreta spisateljica i zbornika koji ubire plodove njihovog rada.

Veliki broj književnica koje su zastupljene u zborniku porijeklom su iz Bosne i Hercegovine ali žive i rade u inostranstvu. Ovo je možda i jedinstvena prilika da se bosanskohercegovačka dijaspora poveže i u polju književnosti i sačini temelje budućih susreta. Ženska snaga koja je ovdje koncentrisana može donijeti brojne plodove, to će svakako pokazati vrijeme koje dolazi.

 

Ovi susreti su važni i zato što su most između književnica rođenih u istoj zemlji a koje nisu imale priliku sresti se, koje se možda i prvi put upoznaju sa stvaralaštvom one druge. Okupljene oko šest tematskih večeri: Čitanjem se raste, Pitanja identiteta, Pisanje kao terapija, Knjiga i žena, Pjesmom da ti kažem i Online Radio BiH dijaspore, pedeset šest (56) književnica pretočilo je svoje riječi u zbornik kao trajni zalog ovom vremenu. Posljednja tematska večer okupila je autorice iz Evrope, Australije i SAD-a koje nisu bile u mogućnosti prisustvovati jednoj od književnih večeri u Mostaru, te je tako premošten i prostor i vrijeme zahvaljujući tehnologiji.

 

mr. sc. Sanela Kuko

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.