Dominikanci u Bosni u srednjem vijeku

Dominikanci u Bosni u srednjem vijeku

Autor: Salih Jalimama, Izdavač: "Bosanska riječ" Tuzla, broširani povez, korice sa klapnama, mat plastifikacija
Prodajna cijena 13,00 €
Popust

Nova knjiga historičara Saliha Jalimama, iscrpno je svjedočanstvo o dominikancima, njihovom značaju i djelovanju u Bosni u srednjem vijeku. Historijski izvori o djelatnosti dominikanaca u Bosni u srednjem vijeku mogu se svrstati u nekoliko posebnih kategorija koje, opet, sticajem različitih okolnosti sadrže u sebi mnoge zamke, pa je tu vrlo često riječ o nemogućnostima da se iskoristi sve ono vrijedno što u sebi sadrži pojedini izvor te da se postavi u onaj položaj iz kojeg bi nastajao neophodni istraživački fundament. Poslovičan nedostatak i usitnjenost historijske građe o srednjovjekovnoj Bosni o pitanju vjerskih odnosa i njihove sintetičke obrade u pravom smislu dokaz su za to.

Kada se posmatra ukupna uloga i značaj dominikanske djelatnosti u srednjovjekovnoj Bosni potrebno je naglasiti da je dobar dio njihovih akcija došao u vrijeme kada se država borila za svoju samostalnost a fratri propovjednici su bili ti koji su uz pomoć stranih država onemogućili taj opstanak. Mijenjajući mnogo toga u svojoj aktivnosti, pored vjerskih poslova bavili su se i mnogim drugim stvarima u koje su ulagali svoju učenost i principe na kojima se red ustrojio i zasnovao, djelovali su mnogo šire, čak može se napisati u mjeri u kojoj je život onog vremena od njih to i tražio.

Djelujući i koristeći se skoro svim raspoloživim sredstvima dominikanci su bili i ostali nezaobilazna činjenica u historiji vjerskih odnosa srednjovjekovne Bosne, koliko se to moglo i pretpostaviti i dokazati na osnovu identifikovane historijske građe.

O tome veoma iscpno i opširno, naučno utemeljeno, govori ova vrijedna knjiga, istaknutog histortičara, Saliha Jalimama, čija je najveća vrijednost u prikupljanju i sistematizaciji građe o ovoj značajnoj historijskoj temi jer je ona, do pojave ove vrijedne knjige, bila rascjepkana i, uglavnom, širem auditoriju nedostupna i nepoznata.

 

 

 

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.