Zaleđeni uzdah

Autorica: Amra Mujezinović
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: 2021.
Jezik: Bosanski
Broj strana 88
Tvrdi uvez, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-483-11-1
Prodajna cijena 10,00 €
Popust

UNIVERZALNO ZNAČENJE DETALJA

(Amra Mujezinović: ZALEĐENI UZDAH, iz recenzije rukopisa)

 

Da je svijet sastavljen od detalja, da su detalji oko nas, da je detalj potreban za pjesmu i da pjesnik neprestano traga za detaljima nije nikakva novina u književnosti. Pjesnici su oduvijek tragali za sitnicama, pridavali im značenja, tumačili ih i od njih oblikovali pjesme. Sve nam je to poznato, ali uvijek je zanimljivo na koji način to rade, jer svako od njih ima drugačiji, samo njemu svojstven način oblikovnanja svog svijeta i poezije. Ovdje je zanimljiv način na koji u ovu „potragu“, kasnije i oblikovanje detalja, ulazi Amra Mujezinović svojom prvom knjigom pjesama naslovljenom Zaleđeni uzdah. Osim što traga za detaljima potrebnim za pjesmu, ova knjiga nam još kazuje da je poezija unutrašnji odsjaj onoga ko je piše, prikazuje njegovo psihičko stanje, kao što se putem poezije reflektira stvarnost….

 

… U poetici Amre Mujezinović nema pretvaranja, zamajavanja ili bilo kakvog prikrivanja, ovdje su posrijedi iskrene emocije ispisane iz sebe i o sebi, ali i o onima sa kojim pjesnikinja dijeli životni (čitati intimni) prostor. U njenim pjesmama ljubav je najčešće pokretač svega, ljubav koju nosi i koju nesebično daje Svijetu. Nije posrijedi isključivo ljubav prema muškarcu (možda takve ljubavi, njenih opisa i najmanje ima) i nije fokus postavljen samo na odnosima dvoje - muškarca i žene. Ova pjesnikinja ide malo dublje, ona donosi i govori o ljubavi prema drugima, bližnjima, poznanicima, Svijetu i stvarima. Na taj način Amra Mujezinović razbija mit o nesretnoj, bolnoj ljubavi kao neprestanoj inspiraciji pjesnicima. Ona ruši stereotipne konstatacije građene u književnosti da je pjesniku za dobru pjesmu potrebna bol…

 

… Ovo je poezija o životnim važnim stvarima, o detaljima, o uspomenama, o sjećanjima na ljude i događaje, ovo je knjiga o životnim radostima, odabirima, osjećanjima, o ljubavi i prijateljstvu, i knjiga koja nam kazuje kako o jednom suptilnom odnosu prema životu. Poezijom se u ovom slučajnu ne šalju skrivene poruke, Mujezinovićeva sve što ima da kaže, ona kaže, jasno i bez umotavanja u metafore najprije sebi, onda i drugima. Suočavanje sa sobom ona se vispreno poigrava načinima na koje govori i na koji strukturira pjesmu. Njen jezik, jezik ove poezije postaje svijest iznova otkrivene slobode sa snažnim elementima etičkog kao i estetske svedenosti spram prostora i vremena. Kada je riječ o stilu pjesnikinja odstupa od bilo kakvih pravila. Njene pjesme su sažete, nema raspršenosti, sve je čisto i jednostavno. Ostavlja čitatelju izbor da iz njenih riječi pronikne i otkije druge mogućnosti koje pjesma nudi. 

Knjigom poezije Zaleđeni uzdahAmra Mujezinović pokazuje da još uvijek postoji istinska ljudskost uprkos zlim vremenima, jer ona voli život, voli izazove koje joj svaki novi dan donosi, voli ljude i hrli im u susret. To je njen recept kako za život tako i za poeziju koju ispisuje. Ona o svijetu u kojem živimo govori sa lakoćom i refleksije svijeta koji nas okružuje ma kakav god da je on (i dobar i loš) i koga god da se dotiče (nje same ili drugih) preoblikuje u uspjele pjesme.

 

dr Melida Travančić

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.