Kosmos duše

Autorica: Fatima Halilović
Izdavač: Bosanska riječ, Tuzla
Strana: 112
Tvrdi uvez, mat plastifikacija
ISBN 978-9958-12-332-0
Jezik: Bosanski
Godina izdanja: 2019.

Fatima HALILOVIĆ:  KOSMOS DUŠE - Recenzija

U svijetu koji  bezglavo ide ka potpunom obezduhovljenju, u kojem se u sve vidljive i nevidljive pore njegova bitisanja uvukao materijalni momenat, u kojem zbog opsjednutosti materijalnim vrijednostima čovjek zaboravlja da je prolazno fizičko biće i da je cio njegov život samo trenutak u  neprolaznosti vremena, i da jedino svojom duhovnošću može ostaviti trag ili znak svoga postojanja u vremenu i prostoru, pjesnikinja Fatima Halilović se svim svojim bićem posvetila duhovnim vrijednostima: ljepoti vjere, ljepoti umjetnosti i ljepoti  života u njegovim običnim svakodnevnim pojavnostima, čija ljepota, kao u  pjesmi  Voćka poslije kišeDobriše Cesarića, bude i prođe, a ostane nezapažena jer ljudi na svijet oko sebe gledaju  samo očima tijela, a mogu gledati i očima duše koje bi tu ljepotu uočile i zapamtile.       

U svemu o čemu pjeva Fatima Halilović je pjesnikinja čijem se „kosmosu duše“ vjeruje jer je i u svom ljudskom i u pjesničkom biću iskrena, i na osjećajnom i na misaonom nivou.

Pjesme s duhovnim motivima odišu njenom iskrenom, sasvim ljudskom, bogobojaznošću  pred Allahom, svemogućim  Staraocem svega, plemenitom skromnošću, zadivljenošću univerzalnom ljepotom i mudrosti Božje riječi koja čovjeka nadahnjuje i vodi ga pravim putem. Pjesme s motivima tragedije Bošnjaka  na završetku dvadeseog vijeka zrače  njenom iskrenom osjećajnom i misaonom boli.

U pjesmama u kojima tematizira umjetnost, film, muziku (kultni filmovi i pjesme), slikarstvo, a napose književnost, s akcentom na poeziji, Fatima Halilović pokazuje da se kao ličnost u svakodnovnom životu i kao umjetnica (pjesnikinja) učila i stasala „ u krilu“ umjetnosti koju obično određujemo pojmom „klasična“, u kojem je sadržana prije svega drugog misao o neprolaznoj vrijednosti  i uporednom hodu s vremenom. Posebno bih istakao njenu bliskost sa sufijskom poezijom, ali i to da ona nije njen ovovremeni epigon, nego je pjesnikinja u čijoj se poezij sufijska mudrost reflektuje na stvaralački način koji njenoj poeziji daje izvjesnu  draž i pokazuje njenu  duhovnu zrelost, neobičnu za tako mlado pjesničko biće.  

Za mladu autoricu je vrijedno i to da je u fomalnom nivou  gotovo uvijek na nivou  „poetskog sadržaja“, da uspijeva vješto postići  ritmičko i emotivn-refleksivno suglasje, u to čak ulazi i ono što je u zagradama kao svojevrsna digresija koja prekida ritmički slijed stihova izvan zagrada, a što nije nimalo jednostavno postići.

Nisu sve pjesme u zbirci Kosmos duše jednakog dometa (Ima li zbirke u kojoj jesu?), bitno je da ni jedna pjesma nije ispod nivoa koji kazuje da je pred nama rukopis istinske pjesnikinje. Vjerujem da je

Fatima Halilović  zbirkom Kosmos dušena lijepom putu  da bude dio „kosmosa duše“ onih koji vole poeziju i ostaju joj vjerni uprkos sadašnjoj vladavini proze.

                                                                                                                            Zejćir Hasić  

 

SVIJET U POEZIJI FATIME HALILOVIĆ

(Recenzija pjesničkog rukopisa Kosmos dušeFatime Halilović)

 

Kosmos duše prva je pjesnička knjiga autorice Fatime Halilović, knjiga kojom autorica ulazi u svijet poezije, kojom u potpunosti prikazuje kako sebe, svijet koji je okružuje, tako i nastanak samih pjesama. U samoj svojoj suštini ovo je knjiga o vlastitoj intimi, posrijedi je emocionalno ustreptala ispovijest unutar svijeta koji se neprestano urušava, deformira (kakav je vanjski svijet), a zatim iznova i iznova gradi (kako je prikazan odnos pjesnikinje i svijeta). Na taj način Halilovićeva, uslovno kazano, otvara vrata svog života i uvodi nas u njega, obznanjujući svoj intimni prostor, govori o sebi, ali i drugima, ljudima koji su joj bliski, prijateljima, govori o ljubavi, o putovanjima, o smrti, ratu, religiji, Bogu, jednostavno rečeno sve što je okružuje, što plijeni njenu pažnju ona oblikuje u pjesmu i na taj način njen intimni svijet postaje javan.  

Halilovićeva svojom prvom knjigom pjesama iskustva života (i svog i tuđeg) prenosi u poeziju. Iz njenog „susreta“ sa svakim novim danom, sa umjetnošću (književnost, film, slikarstvo, muzika) nastaju pjesme. Ona, također piše o bliskim ljudima (prijateljima i porodici), ali i potpuno nepoznatim ljudima koje susreće u autobusu, na izložbi, na ulici, i iz takvih „susreta“ nastaje jedan jedinstven umjetnički izraz.  

Unutar knjige isprepliće se pjesnikinjino sjećanje na djetinjstvo, na bliske ljude, na trenutke provedene u krugu porodice, zatim posebno i naglašeno je prikazana svakodnevica kroz koju ponajbolje prikazuje, odnosno oslikava svoja unutrašnja stanja. Knjigom pjesama metaforičkog naslova Kosmos dušeautorica prikazuje i materijalno i duhovno iskustvo u svijetu koji je okružuje. Tako je već s početka knjige vješto postavljena pjesnikinjina zapitanost da li će joj biti lakše ljudsko bitisanje podnositi, ako riješi da o sebi Svijetu zbori. Ovaj dio s početka izdvojen je i funkcionira kao moto knjige, odnosno autoricino svojevrsno predstavljanje i naglašavanje o kakvoj se poeziji radi, a to je poezija koja nastaje u najdubljim porama njenog bića.     

Fatima Halilović ovom knjigom pjesama ispisuje sebe, svoj život, govori o svojoj zapitanosti nad procesom stvaranja, oblikovanja pjesama, ona otvara vrata svog života, razotkrivajući pjesmom svoj unutrašnji svijet. Također, na razini cijele knjige primjećujemo i pjesnikinjino mjstorstvo zaustavljanja kada shvati da je dovoljno kazala, da nas je u određenoj mjeri, ali nikada ne potpuno, pustila u svoj kako životni tako i stvaralački prostor. Na koncu, ipak, pjesnikinja za sebe ostavlja najintimnije trenutke. Na takvim postavkama ona ispisuje ovu knjigu podijeljenu u šest ciklusa: U začudnom sijetu umjetnostiKad sam prošla ispod duge...Prostor intimeMreža misliSrž mog bićaTraganje. Naslovi ovih ciklusa svojom metaforičnošću i pjesmama grupiranim unutar njih ocrtavaju jedan veoma raznovrsan pjesnički svijet. A posmatrajući knjigu u cjelini možemo zaključiti da su njene stranice pažljivo ispisane, pjesme snažno povezane tako da se na razini cijele knjige gradi koherentna i ujednačena cjelina.  

Prvi cilus naslovljen U začudnom svijetu umjetnostiu potpunosti je, što mu samo i ime nagovještava, fokusiran na umjetnost i umjetnike. U prvom planu jeste zapitanost autorice o nastanku/nestanku pjesme, zatim intertekstualne veze koje uspostavlja sa drugim književnicima, ili imaginarni dijalog koji vodi sa pjesnicima (npr. Admiral Mahić), te su u ovom kontekstu karakteristične dvije pjesme Kako nastaje pjesmaKako nestaje pjesma. Kada govorimo o poeziji, uvijek je potrebno imati na umu da za liriku ne postoji drugi predmet nego što je to sam pjesnik, i uvijek će se pjesniku iznova i iznova „nametati“ pitanje o samom činu pisanja, odnosno uvijek će propitivati odnosa svijeta spram poezije, ali i poezije spram svijeta. Tako da je cijeli prvi ciklus naglašeno autoreferencijalan, pjesnikinja je okrenuta sebi i poeziji, odnosno činu pisanja/oblikovanja pjesme. Halilovićeva unutar ovog ciklusa uranja u svoju pjesničku nutrinu i postavlja pitanje (prvenstveno sebi) koje se javlja gotovo kod svakog pisca: Zašto pišem? I šta je to poezija?

Koliko duboko 

poezija može

prodrijeti u čovjeka?

Koliko snažno 

poezija može

dotaći čovjekove emocije?

Do kojih granica

čovjekove duše

poezija može 

doprijeti?

 

Može li sve granice preći,

svu dušu čovjekovu obujmiti?

Može li čovjek dušu uroniti u poeziju

kao što može ruke uroniti u vodu? 

                  (Čitajući jednu pjesmu Admirala Mahića, str. 10)

Valja naglasiti da ovakav vid komunikacije i sa sobom, ali i sa čitaocem u svojim pjesmama Halilovićeva ostvaruje i direktno i indirektno - riječ je o pjesničkoj konstrukciji koja je sasvim proizvoljna, jer i sama naglašava da odgovore na ova pitanja ne zna, ali je važno da ona budu postavljena. U prvom ciklusu zapravo se nude objašnjenja šta autorici predstavlja poezija, iako odgovori (barem na papiru) izostaju, ovdje su u fokusu emocije, u prvom planu je osjećanje koje u njoj budi poezija, a to su suze nad pjesmama istinskih pjesnika – u ovom slučaju Admirala Mahića. Na ovaj način autorica objašnjava šta je za nju poezija, šta znači i čitati i pisati pjesme – to je nepatvorena emocija, to je strast. 

Također, treba naglasiti da na liniji cijele knjige uočavamo sklad intuicije i emocije. Autorica evocira stvari, ljude i događaje iz prošlosti, čak i one koje nije doživjela ona, ali je o njima slušala i svakodnevno primjećuje njihove posljedice, posljedice kakve je na društvo ostavio rat. Takve pjesme ulaze u ciklus Prostor intime, preciznije u pjesmama ŠehidSnovi i sjećanja, koje jesu i najpotresnije pjesme u cijeloj knjizi. Tako da autorica ne ispisuje samo vlastite uspomene i sjećanja, ona svoj pjesnički prostor „ustupa“ i drugima, većinom su to marginalizovani, oni na koje društvo vremenom zaboravlja, te nas Halilovićeva podsjeća na ono što su oni proživjeli/preživjeli, ali i opominje da se njihove sudbine ne smiju ponoviti, a njihovo stradanje društvo ne smije zaboraviti. 

KnjigomKosmos duše, autorica ne donosi samo svoju ispovijest i ne otvara samo prostor svog intimnog svijeta, ona donosi i tuđe, druge ispovijesti, donosi mnoštvo životnih, svakodnevnih situacija, koje su povod za nastanak pjesme. Unutar ove knjige mnogo puta nailazimo na slike koje nam bljesnu i urežu se pred očima tako snažno (poput filmskih scena) da nam potresu cijelo biće. Uravo jedna takva situacija sažeta je u dvjema navedenim pjesmama.  U obje pjesme pozicija govornika prepuštena je drugom. Tako npr. u pjesmi Šehidonaj koji govori, zapravo je onaj koji je ubijen - šehid, koji kazuje o svom životu, ali i životu poslije njega, odnosno kako se praznina njegovog nepostojanja odražava na njemu bliske ljude. 

Duša je moja već skrivene perde

Između ovog i onog svijeta prošla

Dok je haber o smrti mojoj tebi stigao.

 

Taj haber prodro je u tvoju dušu

Kao onaj hladan olovni kuršum

Što grudi moje prostrijeli.

Bol nisam osjetio ja, nego ti, majko. 

      &nb

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.