BISERLAND

Autorica: Bisera Alikadić
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: Mart mjesec, 2024.
Obim: 88 strana
Jezik: Bosanski jezik
Naslovna strana: Aleksandra Nina Knežević
Uvez: Tvrdi, mat plastifikacija
ISBN 978-9926-30-040-1
Prodajna cijena 13,00 €
Popust

 

Evo poezije! Uzviknut će istinski čitatelj obradovan pred novom knjigom Bisere Alikadić. Naslovljene ludo, hrabro, metaforično i simbolično Biserland, knjige zahvaljujući kojoj ulazimo u intimni, radni i životni prostor, njeno tlo, njenu maštu i njenu poeziju bez koje ona (iz knjige je sasvim vidljivo) ne bi preživjela nijedan dan. Bisera Alikadić daje primjer da ukoliko se ne oslobodimo misli, rečenica, osjećaja koji se skupljaju u nama, ukoliko sve što se dešava oko nas ne zapišemo, ukoliko ne prepoznamo svoje strahove i ako o njima ne govorimo sve nas to počinje izgrizati iznutra.

 

Na koncu, i ovom knjigom se potvrđuje ono što Marko Vešović kaže kada govori o umjetnosti koja, prema njegovom shvatanju i razumijevanju ne može pomoći ovome svijetu, ali je ona prirodni pratilac ljudskog postojanja i može pomoći na ličnom planu. To poezija čini Biseri Alikadić. Ona je njena nada, spas i mogućnost za opstanak u svijetu usamljenosti, samoće, zaboravljenosti, svijetu zlom i okrutnom.

 

                                                                                                              dr. Melida Travančić (izvod iz pogovora knjizi)

 

Polazeći od značenja riječi maestro-učitelj, ali i onaj ko je u oblasti neke umjetnosti dosegao najviši nivo i čije je stvaralaštvo mjera vrijednosti, stilski uzor i primjer stvaralaštva koje hodi kroz vrijeme ne gubeći na ljepoti i značaju te je univerzalno umjetničko djelo, nakon čitanja novog pjesničkog rukopisa Bisere Alikadić naslovljenog Biserland, a naslanjajući se na poznavanje prethodnog pjesničkog puta Bisere Alikadić, mogu mirne duše ustvrditi da je Bisera Alikadić maestra-učteljica u oblasti poezije u Bosni i Hercegovini, usporediva sa Izetom Sarajlićem Kikom, neospornim pjesničkim maestrom, čija je poezija primjer jednostavnosti kao najvišeg oblika stilske dotjeranosti, pri čemu se pisanje poezije, kao  i u slučaju Bisere Alikadić, doima kao da se piše spontano kao što se diše, jer je pjesma zapravo što i disanje - životna potreba. Nije li iz tog izvora i naslov Biserland, koji se može razumjeti jedino tako da je poezija pjesnikinjina zemlja, odnosno da su pjesnički jezik i pjesma njen zavičaj?   

                                                                                                          (Zejćir Hasić - izvod iz recenzije)

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.