KOMERCIJALIZACIJA I KONVERGENCIJA MEDIJA

KOMERCIJALIZACIJA I KONVERGENCIJA MEDIJA

Autorica: Zarfa Hrnjić-Kuduzović, Obim: 256 strana,Jezik: Bosanski, Godina izdanja: 2014., Izdavač: BOSANSKA RIJEČ TUZLA, broširani povez sa klapnama, plastificirano
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

 

 

Implikacije komercijalizacije masovnih medija uslovljene prvenstveno tehnološkim razvojem, te njihovom zavisnošću od oglašavanja kao gotovo jedinog izvora prihoda su u fokusu istraživanja ove moderne naučne knjige. U njoj autorica približava imperative ekonomske održivosti bh. medija sa profesionalnim standardima novinarstva težeći smanjivanju jaza između normativnih pristupa novinarstvu i pragmatičnih modela potrebnih medijskoj industriji za poslovanje u 21. vijeku. I dok mnoge studije uzrok problema u novinarstvu i medijskoj industriji uopće nalaze u (ne)kvalitetu medijskih sadržaja ova knjiga teorijski zrelo i empirijski utemeljeno elaborira kako su ti uzroci mnogo kompleksniji.   

„Pošto sadrži obilje novih naučnih informacija koje su rezultat opsežnog i produbljenog teorijskog istraživanja najrecentnijih autora i dostignuća u problemskom području knjiga će biti izuzetno korisna u procesu akademske edukacije medijskih stručnjaka“- iz recenzije prof. dr. Najila Kurtića.

„Posebnu „upotrebnu“ vrijednost knjige predstavljaju rezultati istraživanja koje nam autorica nudi u formi relevantnih podataka o bh. medijskoj sceni, kao i analiza implikacija smanjenih oglašivačkih prihoda i prikrivenog oglašavanja na novinarstvo“- iz recenzije prof. dr. Jelenke Voćkić -  Avdagić.

Preporuke utemeljene na teorijskim i empirijskim istraživanjima mogu pomoći u kreiranju medijske politike, kao i strategije poslovanja na turbulentnom medijskom tržištu BiH. Knjiga može biti vrlo korisna studentima i različitim medijskim zaposlenicima, ali i široj čitalačkoj publici zainteresovanoj za razumijevanje trendova u savremenim medijima.

 

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.