Fatimina ruka

Fatimina ruka

Autor: Safet Berbić,
Stranica 448,
tvrdi povez
Prodajna cijena 15,00 €
Popust

Novi roman Safeta Berbića kazivanje je o svemu ali ne niočemu. Zaogrnut modernom strukturom, nudi klasično kazivanje o ljubavi, ratu, poratnom vremenu, promijenjenim društvenim vrijednostima, bezgranično moćnim (novo)ljudima... Zamišljen kao oda pisanju i čitanju, Berbićev roman neskriveno priziva univerzalne poruke zabilježene kako u povijesti tako i hijeropovijesti. 
Mirzet Hamzić
Fatimina ruka je, prije svega, ljubavni roman. Iako se najveći dio romana odnosi na Jusufova grešna treperenja i njegovu pohotljivost prema tjelesnoj ljepoti Zulejhinoj, iako su ta treperenja znala potopiti čak i njegove snove, Jusufova ljubav prema supruzi Belkisi nosi glavnu ulogu u svim ovim njegovim nemirima. Ova treperenja bez dodira, ovi neumorni progonitelji Jusufa, ova šejtanska mećava na njegovom vratu kojoj je izložen i od koje bježi... Da se čovjek uplaši te dobrote.
Ćamil Softić
  U romanu je istaknuto vrijeme optimistične socijalističke izgradnje i, istovremeno, socijalne istraumiranosti rudarskih porodica, vrijeme studentovanja, ljubavi, provincijskog hedonizma i svijesti o kategoriji grijeha, snalaženja u službeničkoj odori i vječitoj borbi s onim što čovjekovu libidu šapuću vrazi. ... ...Safet Berbić je, ovim romanesknim ostvarenjem, uspio položiti jedan težak i velik zadatak, uspio je da svojim djelom bude jedan od autentičnih kazivača alternativne povijesti zemlje Bosne. 
Hadžem Hajdarević
 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.