Znak - The Sign

Znak - The Sign

Autor: Spahić Ibrahim,
izdavac: Bosanska rijec,
tvrdi povez, ilustrirano, reprodukcijama u boji Bekira, Misirlića
ISBN: 9958-12-031-3,
jezik: Englesko - Bosanski,
broj strana: 110
Prodajna cijena 10,00 €
Popust

Poznata ličnost iz svijeta politike (predsjednik Građanske stranke i direktor festivala Sarajevska zima) Ibrahim Spahić, iznenadio je kulturnu javnost svojom prvom knjigom pjesama. Knjiga je izašla u dvojezičnom izdanju na bosanskom i engleskom jeziku, a o vrijednosti ovog Spahićevog literarnog prvjenca najbolje svjedoče izvodi iz književnih kritika Ljubice Ostojić i Tvrtka Kulenovića: Stihozbirka Ibrahima Spahića pod naslovom ZNAK niz je manjih poetskih formi, znalački sažetog i uobličenog pjesničkog materijala. Materijala iz znanja, iskustva, zapitanosti nad životom i svijetom u sebi i oko sebe. Evo pjesme po kojoj je zbirka naslovljena: UPISAN TI JE U SVEMU SAMO TREBAŠ VRIJEME DA GA UPOZNAŠ A VREMENA NEMAŠ.

Ovo bi mogao biti motto cijele stihozbirke, a i poetike koju ona eksplicira. Svijet kompleksne pojavnosti obilježen je znakovima, pa i sustavima znakovlja. Ibrahim Spahić ispisuje ovu znakovitost u kraće pjesničke zapise. Dakle, u trajniji materijal nego li je tek kratki, spoznajni bljesak. Ispisuje to upravo u vrijeme koje tako i dobiva na izvjestan način. Te fine male forme uglačane su u zrcalca u kojima čitač vidi i vlastiti odraz i znak u isti mah.

Ljubica Ostojić  više liči na egipatskog pisara sa dlijetom nagnutog nad kamenom nego na romantičarskog pjesnika koji za kafanskim stolom ispisuje svoje stihove na manžeti svoje košulje. Ako pjesnik Ibrahim Spahić ima prethodnika u poeziji našeg dijela svijeta, onda je to svakako Vasko Popa. Tvrtko Kulenović

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.