U Tuzli je upriličena promocija romana "Sestre i drugarice", autora Ranka Risojevića. Ovaj roman je snažna antiratna poruka. Risojević je nedavno za roman dobio nagradu izdavačke kuće ''Bosanska riječ'' iz Tuzle, jer je, kako je obrazloženo, dao doprinos razvoju bh. književnosti u državi i van njenih granica.

Roman "Sestre i drugarice" Ranka Risojevića je priča o dvije heroine iz Drugog svjetskog rata u Bosni, Radi Vranješević i Vahidi Maglajlić.

„Međutim, to nije priča samo o njih dvije. To je priča o jednoj generacija, o životu u Banja Luci prije drugog svjetskog rata. O moralu i idejama, o suživotu. To je jedna dobra priča, sa snažnom antiratnom porukom i vjerujem da će biti čitana“, kazao je Ranko Pavlović, književni kritičar.

Naposljetku romana ćemo se, navodi se u recenziji, zapitati: ne pretvaraju li se sve čovjekove ideje vodilje, još dok ih ostvarujemo, u spostvenu suprotnost? Jesmo li osuđeni da nikad ne dospijemo do duha zajednice za čijim moralom čeznemo?

„Kada pišem nije mi cilj da zabavim čitaoce, već mi je cilj da pošaljem poruku. Ovoga puta to je poruka o skojevskom moralu, o jednom načinu života i nadam se da sam postigao cilj da sam odaslao jednu antiratnu poruku“, kazao je Ranko Risojević, autor romana „Sestre i drugarice“.

Autor Ranko Risojević je prozaista, pjesnik, esejista, istoričar matematike, prevodilac, kulturni poslenik. Objavio je do sada pedesetak knjiga, više izbora iz poezije, desetak radio-igara za djecu, drame za odrasle i djecu. Za poeziju i prozu dobio je više nagrada. Prevođen je na vodeće evropske jezike. Zastupljen u lektiri za osnovne škole u BiH. Živi i radi u Banja Luci. Za roman "Sestre i drugarice" Risojević je nedavno dobio nagradu izdavačke kuće ''Bosanska riječ'' iz Tuzle, jer je, kako je obrazloženo, dao doprinos razvoju bh. književnosti u državi i van njenih granica.

( izvor http://www.rtvtk.ba )