Rudarev kućerak

Rudarev kućerak

Autor: Šimo Ešić,
Izdavač: Bosanska riječ, Tuzla
Deveto izdanje
Godina izdanja: 2011.
Strana: 64
Trvdi povez, veliki format, plastificirano
Ilustracije: Hasan Fazlić
ISBN 978-9958-12-176-0
Prodajna cijena 12,00 €
Popust

Uz ovo, na neki način jubilarno izdanje, autor je zapisao:

Othranio me crni rudarski hljeb sa sedam kora i s okusom čokolade – jednom mjesečno. Plata nikad nije bila velika, ali očevo rudarsko srce jeste. Njegove tvrde ruke koje su nama, djeci, o svakoj plati donosile čokoladu i tu neprolaznu dječju radost ne mogu zaboraviti. Te ruke su nas učile kako da mjerimo vrijeme: koliko čokolada, toliko mjeseci. Tako smo odrasli.

Ni požutjela slika moje porodice u očevom novčaniku ne može izblijedjeti iz mog pamćenja. Ona me prva podstakla na razmišljanje o očevom pozivu, o strašnoj jamskoj tami, o tom „crnom zlatu“ koje nas grije. I hrani.

Da li svi rudari nose u svom novčaniku kćeri i sinove na slici? Misle li svi na povratak kao na nešto nesigurno i nepoznato? Da li kod svih važi ono duboko ljudsko: kome možeš – pomaži, kome ne možeš – ne odmaži!? Otkud toliko topline i želje za srećom u njihovom pozdravu?...

U traganju za odgovorima na ta, i mnoga druga, pitanja nastajale su pjesme koje su nastanile „Rudarev kućerak“. U njima je neprolazna vrijednost one neizmjerne ljudske topline koju sam zapamtio i ponio iz djetinjstva. Ona me grije i danas, nakon toliko godina. Kućerak je nagrađen kao najbolja knjiga za djecu u BiH, uvršten u izbor „Književnost za djecu naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u 20 knjiga“ i doživio osam izdanja. U svakom od njih umivan je novom likovnom opremom, u nekima i proširivan za pokoju novu „sobu“- pjesmu, neke su mu stvari unutra dobijale drugačiji „razmještaj“, ali njegova toplina, ona kućna domaća atmosfera, onaj duh iz onog prvog izdanja, koje je likovno nadahnuo još jedan rudarski potomak, maestralni Hasan Fazlić, ostala je nepromijenjena i odolijevala vremenu. Zato smo, 32 godine nakon izlaska prvog izdanja, poželjeli da objavimo reprint i da ga, uz Dan rudara ove 2011. godine, tako „umivenog i renoviranog“, uputimo ponovo u svijet, među čitaoce. Mlade i one još mlađe. I one u najboljim godinama. Jer, knjiga i jeste pisana za takve – za djecu i one koji to nikada nisu prestali biti.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.