Pjesma se javlja

Pjesma se javlja

Autor: Ismet Bekrić,
Izdavač: Bosanska riječ,
Strana 80,
Tvrdi povez, plastificirano, ilustracije u koloru
Prodajna cijena 10,00 €
Popust

Pjesništvo za djecu u Bosni i Hercegovini iznjedrilo je nekoliko vrsnih imena koja će trajno ostati zapamćena u povijesti ove literature. Među njima posebno i počesno mjesto pripada Ismetu Bekriću, autoru ove knjige koju držite u rukama. Nježan, kad treba biti nježan, igriv, zabavan i djetinjast kad treba izmamiti osmijeh djetetu, mudar i pametan kad treba dijete opomenuti na iskušenja koja ga čekaju u stvarnom životu, bajkovit i zasanjan kad čitaocu treba zagolicati maštu i pokazati mu drukčiji, ljepši svijet, roditeljski brižan i oprezan kad dijete treba zaštititi, uzeta ga za ruku i izvesti na pravi put... Takav je i u životu i u poeziji i takvog ga pamte i vole brojne generacije koje su odrastale uz Bekrićev, zapravo: Bekrićevski lirski govor.
Posljednjih godina, njegov stvaralački nemiran duh odveo ga je u područje proze – priče i bajke, tamo gdje se do tada nije ogledao. Nastale su tako dvije veoma zapažene knjige Pijetlov budilnik (knjiga priča) i Drveni konjić (knjiga bajki, koja je nagrađena kao dječja knjiga godine u BiH). Pjesnik po vokaciji, i u prozi je sačuvao svoju tananost, prefinjenost, maštovitost, iskričavu duhovitost i životnost kojom je obradovao svoje stare poštovaoce i stekao brojne nove poklonike.
To će, ubijeđen sam, učiniti i svojom novom knjigom poezije Pjesma se javlja. Jer sve te odavno poznate i u brojnim primjerima isticane karakteristike Bekrićevog stila sačuvane su i u pjesmama ove zbirke. Njegov smisao za detalj, za prepoznavenje i odabir motiva, vještina uobličavanja poetskih slika, zavidna umještnost u kompoziciji pjesme, njenoj strukturi, i dovitljivost u isticanju poente karakteristična su, gotovo za cijelu zbirku, a pojedine od pjesama iz zbirke čine pravim malim remek-djelima dječje poezije.
Ni tematsko-motivski krug svojih od ranije poznatih knjiga Bekrić nije ovom zbirkom previše inovirao niti širio, osim donekle, u ciklusu Kihave pjesme, kojim otvara i neke nove prozore ne samo svoje, nego i bosanskohercegovačke dječje poezije.
Ali u pjesmama iz ove knjige jeste uočljiva Bekrićeva poetska i stvaralačka zrelost, njegovo versifikatorsko majstorstvo koje, na sreću, i pored dugogodišnjeg pjesnikovog iskustva, nije prešlo u rutinu, ili se bar, uglavnom, ne doživljava kao rutinski odrađen posao. I odnos prema djetetu, koji je kod Bekrića uvijek bio naglašeno na strani djeteta, i u ovoj knjizi ostao je takav. Ali, dobio je neku novu „težinu“, novo uporište, novo iskustvom potvrđeno „obrazloženje“. Pjesnik takve motive, pojave koje su protivne interesu djeteta, prepoznaje u savremenom načinu života odraslih, u poljuljanosti porodičnih odnosa i pomjerenoj ljestvici društvenih vrijednosti, i zdušno staje u odbranu djetinjstva, njegovog zdravlja i bezbrižnosti.
Neke od pjesama iz zbirke objavljivane su u dječjim listovima, a provjeravane su i u pjesnikovim susretima s djecom u školama. Sudeći po toplom prijemu na koje su naišle kod čitalaca i slušalaca (a bio sam u više navrata prisutan) i ovoj knjizi, kao i ranijima koje su izašle iz pera Ismeta Bekrića, može se već sada predskazati svijetla budućnost i dugotrajan život. To joj, naravno, od srca želim.


Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.