Knjigometar

Knjigometar

Izdavač: Bosanska riječ Tuzla,
Naziv: BOSANSKI KNJIGOMETAR,
Autor: Šimo Ešić,
Jezik: Bosanski,
Prodajna cijena 20,00 €
Popust

U kutiju dužine tačno 1 metar upakovano je 10 knjiga sa 15 naslova najboljih bosanskohercegovačkih pisaca za djecu; ukutiji su, osim knjiga, raspored sati i kalendar za 2014. Godinu, 10 pokazivača za čitanje, 40 kartica za društvenu igru i dopisnica za nagradnu igru .

Na ovogodišnjem Zimskom salonu knjige, koji je u Sarajevu održan od 12. do 24. decembra 2013. godine, predstavili smo izuzetno maštovit i originalan kulturni projekt. Riječ je o novoj ediciji KNJIGOMETAR, odnosno prvom kolu te nove edicije „BOSANSKI KNJIGOMETAR“.
BOSANSKI KNJIGOMETAR je kutija puna iznenađenja. U osnovi je, zapravo, ideja da se neobičnim, začudnim pakovanjem knjiga iz obaveznog lektirskog programa, u kutiju dužine tačno 1 metar, skrene pažnja na neophodnost i važnost čitanja, da se učenici podstaknu na kupovinu i privole na čitanje dobrih i vrijednih literarnih ostvarenja. U kutiji je 10 knjiga sa 15 naslova (jer su neke lektirske knjige manjeg obima, pa smo zbog ujednačenosti debljine knjige, u svaki od tih pet knjiga dodali još po jedan naslov od istog pisca), koji su povezani sa društvenom igrom „Čovječe, pokreni se“ i sa velikom nagradnom igrom u kojoj je glavna nagrada putovanje za dvije osobe u Brazil na svjetsko prvenstvo u nogometu a glavna kolektivna nagrada za škole iz unutrašnjosti - jednodnevna ekskurzija na sajam knjiga u Sarajevo, a za škole iz Sarajeva jednodnevna ekskurzija u Tuzlu. I sve to košta samo 20 KM u BiH a 20 EURA u inostranstvu, zahvaljujući Raiffeisen banci, koja je ovaj projekt prepoznala kao društveno veoma koristan i podržala ga u svojstvu Zlatnog sponzora.
Prvo kolo projekta Knjigometar nazvan je BOSANSKI KNJIGOMETAR, jer sadrži lektirske naslove bosnanskih pisaca: Branko Ćopić, Nasiha Kapidžić-Hadžić, Šimo Ešić, Ismet Bekrić, Šukrija Pandžo, Isak Samokovlija, Alija Isaković, Skender Kulenović, Petar Kočić i Antologiju Vrelo ljepote, u kojoj su zastupljeni svi važniji bh pjesnici. U drugom kolu bit će predstavljeni svjetsksi klasici čija su djela namijenjena djeci u obaveznom programu školske lektire.
Svako kolo Knjigometra je, u stvari, prava mala kućna biblioteka korisnih knjiga, a Knjigometar je i veoma originalan i vrijedan dar svakom djetetu u svakoj prigodi.
Cijeli projekt provodi se pod geslom koje je u duhu mladalačke komunikacije: KO NE ČITA – NIJE COOL! – Cilj nam je da knjiga ne izađe iz mode, da ona uvijek bude pouzdan oslonac u odgajanju djeteta i da čitanje postane cool.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.