DUGA I DRUGE PRIPOVIJETKE

DUGA I DRUGE PRIPOVIJETKE

Dinko Šimunović: DUGA I DRUGE PRIPOVIJETKE; Izdavač: BOSANSKA RIJEČ Tuzla; Ilustrovao Ivica Čavar; ISBN 978-9958-12-220-0; Strana 200; Tvrdi povez; plastifikacija.
Prodajna cijena 10,00 €
Popust

Dinko Šimunović rođen je 1873. godine u Kninu, u učiteljskoj obitelji. Djetinjstvo je proveo po mjestima Dalmatinske zagore (Koljani, Kijevo), gdje mu je otac službovao. Učiteljsku školu završio je u Arbanasima (kod Zadra), a službovao je, kao i njegov otac, po selima Dalmatinske zagore. Život i rad, među siromašnim, ali ponosnim ljudima toga kraja, odrazio se u njegovom književnom stvaranju. 1909. godine odlazi u Split, gdje je kao profesor radio do mirovine. 1929. godine preselio se u Zagreb gdje je i umro 03. kolovoza 1933. godine. Njegovo najplodnije stvaralačko razdoblje je između 1905. i 1914. godine. Napisao je zbirke pripovijedaka: Mrkodol, Sa Krke i Cetine, te romane Đerdan, Tuđinac, i Porodica Vinčić, te dvije
autobiografske proze: Mladi dani i Mladost. Njegove se pripovijetke (Mrkodol, Alkar, Rudica, Muljika, Duga, Kukavica, Pojila, U planinama, Đemo, Sirota - koje smo izabrali za ovo izdanje) ubrajaju u klasična djela hrvatske književnosti.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.