Tri boje tame

Autor: Jusuf Trbić
Izdavač: Bosanska riječ, Tuzla
Strana: 408
Tvrdi uvez, mat plastifikacija
ISBN 978-9958-12-342-9
Jezik: Bosanski
Godina izdanja: 2019.

Prodajna cijena 15,00 €
Popust

Recenzija rukopisa knjige „Tri boje tame (eseji, zapisi, analize, kolumne)“

autora Jusufa Trbića

Mučno je, iz sarajevske perspektive, i samo prelistavanje, a pogotovo čitanje, rukopisa nove knjige bjeljinskog književnika, publiciste i javnog radnika Jusufa Trbića. Kažem mučno, a dodajem i bolno, budući da Trbić svjedoči o tamnoj strani našeg aktualnog življenja, oslikavajući i portretirajući one dimenzije društvenog aktualiteta koje izazivaju strah, strepnju, nevjericu. A upravo te dimenzije, te istine i spoznaje našeg bosanskog duha, vremena kao da nastojimo zaobići, pod tepih gurnuti, negdje po strani ostaviti dok smo zaokupljeni, svi pojedinačno i na svoj način, kupovanjem novog auta, planiranjem ljetovanja, mijenjanjem garderobe, traženjem nove šminke i sl. Prevaga potrošačkog mentaliteta i digitaliziranog lika svijeta, uljuljkivanje u samodostatnostima svakodnevice i ideologemama o postojećem svijetu/stanju kao najboljem od svih, odvlače nas od traganja za istinom postojećeg i suočenjem sa naličijem ušminkanog svijeta. To se posebno osjeća u Sarajevu, političkom centru države, iz čije mirnodopske samodostatnosti stvari oko nas izgledaju ružičasto, da ne kažemo bajno. Trbić Bosnu, sebe i nas doživljava, posmatra i analizira iz bijeljinske perspektive, i to bošnjačke bijeljinske perspektive, nošen implicitnim pitanjem: da li današnje bošnjačko bijeljinsko stanje može sutra postati opće bošnjačko/bosansko stanje? Može, na ovo bi pitanje kratko odgovorio Trbić. Odnosno, ako se kritički ne suočimo sa vladajućim politikama i vladajućim intelektualnim predstavama o sebi, drugima i svijetu kataklizma nam je neminovna.

A šta je to bošnjačka bijeljinska perspektiva, odnosno perspektiva Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska? To je iskustvo građanina drugog reda, marginalizirane i  uz to osporavane manjine čijom se svakodnevnom dehumanizacijom opravdavaju načini njenog permanentnog onemogućavanja i poricanja. To je egzistencija na izdisaju. Političko Sarajevo, pogotovo bošnjačko, ne posmatra ni sebe ni svijet Trbićevim očima, i to je problem na koji ova knjiga nastoji da ukaže. 

Trbićeva koherentno sazdana zbirka političkih eseja govori o svim dominantnim društvenim temama i fenomenima na krajnje jasan i kritički zasnovan način, uz referiranje na brojne teorijske i dokumentacione izvore. Tako knjiga tematizira politiku zaborava kao oblik novih politika identiteta; mjesto šutnji, laži i prevara u srpskoj politici danas; dehumaniziranje muslimana; politiku anti-antifašizma, odnosno neofašističku scenu u djelu srpske političke misli; stanje srpske i hrvatske političke elite u odnosu prema Bosni; odvajanje bošnjačke politike od Bosne itd. Sve relevantne teme i dileme u knjizi su dotaknute na krajnje hrabar i iskren način, što Trbićev rukopis čini, prije svega, jednim intelektualnim svjedočenjem o stanju našeg društva i politike danas, i još više, svjedočenjem o tome da postoje pojedinci koji znaju istinu svoga vremena i imaju hrabrosti da je kažu. Poslije ove knjige, i sličnih analiza, neće se moći reći da „nismo znali“.

Šaćir Filandra

 

Recenzija rukopisa Jusufa Trbića pod naslovom Tri boje tame

 

Trbić je kroničar Bosne i Bijeljine – možemo sasvim slobodno izjaviti. On je čovjek koji piše lirski intoniranu misao o povijesnom procesu Bosne, te vječne teme, izazova i sudbine. Njegova prepoznatljiva tema i smislena putanja postojanja jeste Bosna, bosansko biće, rat protiv tog bića, nepravda i nemoral. U njemu je sazrela misao da će se čovjek kajati ako napusti Bosnu, ali i ako ostane. Ovaj paradoks – “ko ode kajaće se, ko ostane kajaće se” – nosi svaku stranicu Trbićevog meditativnog teksta. Ona nam kazuje da se bez Bosne ne može!

Trbić nije čovjek kojeg je moguće psihički, emotivno ili idejno slomiti, uplašiti ili zbuniti da potisne misao o onom povijesno-kulturnom bitnom sadržaju ljudske egzistencije u Bosni. On ne pokazuje strah pred barbarima koji opsjedaju gradove i ruše tragove ljudske kulture, brišu razliku i poravnavaju postojanje. On ne uzmiče jer zna da je govorenje onoga što jeste bilo primarno ljudska djelatnost čuvanja smisla postojanja.

Jusuf Trbić podsjeća da su Bošnjaci u entitetu rs danas najobespravljenija narodna grupa u Evropi. To je činjenica koja ima nevjerovatnu težinu za razumijevanje naše narodne kolektivne sudbine. Narod koji je do jučer živio slobodno u Podrinju, Semberiji, Krajini ili Posavini, tim starim bosanskim krajevima, odjednom je nakon genocida i ratnih zločina, postao marginaliziran i gotov istrijebljen s polovine zemlje bosanske. Ta jeziva spoznaja postaje motiv cjelokupnog mišljenja i djelovanja.

Bošnjaci su u dijelu Bosne koji se od Dejtona 1995. godine zove “entitet rs” postali manjina u svojoj zemlji, “satjerani u ćošak” i obespravljeni. Izloženi su dvostrukom devastiranju: prvo, sa strane velikosrpske hegemonijske politike iz Beograda koja je vojno okupirala pola Bosne i potpuno onemogućila da se bošnjačko bosansko biće razvija u slobodi, i drugo, sa strane bošnjačke kvazi-politike koja je kretala između religijskih predstava o svijetu do getoizirane autističke svijesti koja ih je zatvorila kao okuženu skupinu usred Evrope. Iza oba procesa stajali su neznanje i predrasude. Tako je bošnjačko postgenocidno zatvaranje u religijski geto vodilo u izolacionizam koji je potpuno odgovarao velikosrbijanskom potčinjavanju Bosne.

Tri boje tameje rukopis koji snažno demonstrira humanističku dimenziju ljudskog postojanja u Bosni i na svakoj stranici prezentira neophodnost odmicanja od ideologija zla, isključivosti, nepriznavanja i mržnje. Trbić je ovim rukopisom podsjetio da je naše bosanstvo starije, dublje i djelotvornije od svih opasnih ideologija “tri stada” koje su od 20 stoljeća tako amoralno nametnute životu ljudi u Bosni i potpuno ga pervertirale u etnički konfliktni scenarij.

Stoga, važno je naglasiti, rukopis Jusufa Trbića Tri boje tamezaslužuje našu kulturnu i znanstvenu pažnju i javno obznanjivanje najširoj javnosti, a prije svega ljudima obrazovanim u humanističkim i društvenim znanostima, ali i svima onima  koji su zainteresirani za sva bitna događanja koja su odredila Bosnu i njezinu Semberiju u zadnjih tridesetak godina.

Senadin Lavić

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.