Etnonacionalizam na pokaz

Autor: Nihad Filipović
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Godina izdanja: 2023.
Obim: 332 strana
Jezik: Bosnski
Uvez: Broširani, kolor štampa
ISBN 978-9926-483-99-9
Prodajna cijena 14,00 €
Popust

“Etnonacionalizam na pokaz” je pokušaj da se sa distance od dvadesetak godina od početka oružane agresije na BiH, najprije sa lapidarnim osvrtom na šire evropsko okruženje i etnonacionalističke tokove i značaj istih u političkom modeliranju moderne Evrope, a onda fokusiranjem na srpsko-hrvatsko-bošnjački region odnosno Bosnu i Hercegovinu, još jednom osvjetli specifičan tok srpsko-hrvatsko-bošnjačke etnonacinalističke svijesti i reference te svijesti na BiH i specifično na Bošnjake. 

      Srpsko-hrvatski etnonacionalizam, od početka nacionaliziranja bh. populusa, tridesetih godina devetnaestog stoljeća, a posebno od 1918. i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ima naglašeno nipodaštavajući odnos spram bošnjačkog naroda. A od 1939. i poznatog Sporazuma Cvetković-Maček, to poprima i konspirativne elemente, što traje kroz cijelo dvadeseto stoljeće, pa i dalje, sve do danas, dok ovo pišemo. 

      U ovoj studiji, autor pokušava sažeto progovoriti o tim tokovima i njihovoj refleksiji na BiH u dvadesetom stoljeću, u mjeri u kojoj nam dostupni izvori otkrivaju, jer se uvelike i u mnogim aspektima predmeta našeg zanimanja, radi se o tzv. državnoj tajni, dakle o aktivnostima tajnih službi. 

      “Etnonacionalizam na pokaz” pri tom ne ide na razvijanje i definiranje osnovnih pojmova etnonacionalizma: naše pleme, naš narod, naša krv, naša zemlja, naš jezik… niti se bavi filozofskim, sociološkim, socijalno-psihološkim aspektima, spoznajama i nalazima fenomena. “Etnonacionalizam na pokaz” je politička studija u ravni političke prakse. Radije nego teorijsko razvijanje pojma, ovim radom se nastoji ukazati na njegove praktične konsekvence. Otuda se u ovoj studiji autor bavi temom dogovorenog rata, kadrovskim aspektima dogovorenog rata, dotiče se delikatnog odnosa nacionalizma i klerikalizma, pokušava “osvijetliti” stanje (etno)nacionalističke svijesti u Bošnjaka, Srba i Hrvata u period nakon 1995. i kraja rata u BiH i pokušava dešifrirati ciljeve i taktiku (etno)nacionalističkog djelovanja u Novom vremenu.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.