Etička kritika i književnost za djecu

Autorice: Mirzana Pašić Kodrić - Vildana Pečenković
Izdavač: Lijepa riječ, Tuzla
Suizdavač: Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu
Godina izdanja: Decembar, 2020.
Jezik: Bosanski
Broj strana: 264
Tvrdi uvez
ISBN 978-9926-483-09-8 (Lijepa riječ)
ISBN 978-9926-448-16-5 (Pedagoški fakultet)
Prodajna cijena 20,00 €
Popust

Knjiga Etička kritika i književnostza djecu autorskog tandema koji čine doc. dr. Mirzana Pašić Kodrić i prof. dr. Vildana Pečenković predstavlja, u najboljem smislu te riječi, raskid s dosadašnjom tradicionalističkom kritikom dječije književnosti u Bosni i Hercegovini, koja je bila zasnovana dominantno na ruskoj kritičkoj školi. Autorice se u svojoj knjizi referiraju na recentnu anglo-američku etičku kritiku dječije književnosti, što je potpuna novost u našoj znanstveno-kritičkoj praksi. Uvjeren sam da će puno značenje i anticipacijska vrijednost ove dvodijelne knjige doći k nama tek u vremenu koje predstoji i koje nužno traži nove kritičko-interpretacijske paradigme dječije književnosti.

Prof. dr. Muhidin Džanko

KnjigaEtička kritika književnost za djecuizrazito je savremena i korisna naučna studija iz, prije svega, aktuelne bosanskohercegovačke, ali djelimično i komparativne književnosti za djecu, uključujući i nastavno-metodički aspekt. Ukazujući na mogućnosti i značaj etičke kritike, obje autorice potvrđuju da su etičke implikacije sveprisutne, posebno u književnosti za djecu, te da se upravo i na njima temelje estetske vrijednosti teksta, a što samo potvrđuje da je etičnost integrirana u književni tekst kao dio njegovog smisla i esencije. Autorice primjenjuju najnoviju anglo-američku teorijsku literaturu iz oblasti etičke kritike, što je velika novina, raritet i vrijednost ove knjige.

                                                                                          Prof. dr. Almedina Čengić

 

Knjiga Etička kritika i književnost za djecuautorica doc. dr. Mirzane Pašić Kodrić i prof. dr. Vildane Pečenković predstavlja izvanrednu znanstvenu studiju u kojoj se s aspekta kritičkog usmjerenja koje se dovodi u vezu s etičkim preokupacijama u tekstu propituje književnost za djecu i mlade. Temeljito pristupajući temi, jasno argumentirajući svoje stavove te koristeći recentne izvore, autorice su dale vrijedan doprinos proučavanju književnosti za djecu i mlade, pa je nesumnjivo da će knjiga Etička kritika i književnost za djecupopuniti prazninu u proučavanju dječije književnosti kod nas. Ona nije namijenjena samo studentima/icama nego i svima onima koje zanima odnos etike i književnosti. 

Prof. dr. Amira Dervišević

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.